Suzanne Dehelly (1896 - 1968)


Francouzská herečka Suzanne Dehelly se proslavila jako hvězda pařížských kabaretů, s filmem se setkala již v němé éře, ale až ve třicátých letech 20. století se stala oblíbenou představitelkou velkých rolí v béčkové komediální produkci francouzské meziválečné kinematografie. Suzanne Dehelly pocházela z Paříže a tady se během první světové války začala objevovat na jevištích populárních kabaretů. Již v roce 1913 stála i před filmovou kamerou, první hlavní roli ale dostala až v melodramatu GRAZIELLA (1926).

Pracovala i s jinými režiséry a jen v letech 1937-1938 natočila třináct filmů, středně velké role hrála i za války, i po roce 1945 vstupovala do diváckého povědomí například s komedií POSTRACH BILETÁŘŮ (Le roi des resquilleurs, 1945). V roli sestry Gabrielle se později objevila v mezinárodně oceněném snímku NOC JE MÝM KRÁLOVSTVÍM (La nuit est mon royuame, 1951), v několika filmech té doby hrála i po boku začínajícího Louise de Funèse. Postupem doby se přehrála do úloh starších žen, tetiček a babiček. Naposledy se objevila ve vedlejší roli v černé komedii MRTVOLY NA DOVOLENÉ (Cadavres en vacances, 1963).

Suzanne Dehelly byla dvakrát provdaná, jejím prvním manželem byl herec Robert Pizani, s nímž se později rozvedla a znovu se vdala za scénáristu Marcela Riveta, v jehož filmech často hrála po válce. Kromě toho byla Suzanne Dehelly vášnivou šachistkou a v roce 1943 vyhrála mistrovství Francie v šachu. Zemřela v Paříži 12. října 1968 ve věku 72 let.


1.10.1896
Paříž, Île de France, Francie
12.10.1968
Paříž, Île de France, Francie
Suzanne Dehelly csfd

Cadavres en vacancesLes LivreursLa Valse du GorilleL'école des cocottesPolice judiciaireFumée blondeLa GarçonneSénéchal le magnifiqueLa Bande à PapaHuis closTorero, ElLa Loterie du bonheurLes Amours finissent à l'aubeQuitte ou doubleIls sont dans les vignesMa femme est formidableNoc je mým královstvímOliviaLe Rosier de Madame HussonAu Grand BalconCinq tulipes rougesKožené rukaviceMa tante d'HonfleurPas un mot à la reine mèreRouletabille joue et gagnePostrach biletářůRouletabille contre la dame de piqueLa Collection MénardFeu NicolasLe Grand combatPension JonasRozkošná příhodaPremier rendez-vousL'Homme qui cherche la véritéMarseille mes amoursGargousseLa PrésidenteMon oncle et mon curéTitin des MartiguesUne de la cavalerieVacances payéesÇa... c'est du sportArsène Lupin détectiveCinderellaMon deputé et sa femmeMonsieur BégoniaLa Brigade en juponsLa Petite dame du wagon-litPrête-moi ta femmeUn soir de bombeLes Bleus de la marineUne nuit de foliesMon amant l'assassinTout s'arrangeLa Prison en folieUn trou dans le murGraziella


Aktualizace osobnostního profilu Suzanne Dehelly: 13.3. 2024 15:56