Semjon Aranovič (1934 - 1995)


Asi málokterý vojenský pilot sní o kariéře režiséra, Semjonu Aranoviči rozhodnutí opustit vzdušný prostor usnadnila letecká nehoda, z níž si odnesl zdravotní následky. Po ukončení studií na VGIKu v ateliéru Romana Karmena se uplatnil jako dokumentarista na studiu Lennaučfilm. Ačkoli posléze přechází i k hranému filmu, všechny jeho snímky si udržují charakter dokumentárního stylu, tehdy ještě v sovětském filmu ne zcela běžného.

Zahraniční uznání následovalo po účasti Roku psa (1994) na Berlinale, z něhož si odvezl Stříbrného medvěda za „nový pohled na osudy lidí v současném Rusku". Příběh radikálně odlišných bytostí, které naleznou lásku a (dočasný) klid až v mrtvé krajině radioaktivní zóny, vyvolával řadu asociací se Stalkerem (1979) i s Dopisy mrtvého (1986). Odlišuje ho ovšem důraz na realističnost děje i povah, jejíž naléhavost možná není tak metafyzická, ale o to bezprostřednější.

Při přípravě následujícího hraného filmu Agnus Dei režisér podlehl těžké chorobě. Z jeho dokumentární filmografie jsou pozoruhodné především snímky o konfliktu osobnosti a dějin, zpracovávající například odkaz Anny Achmatovové či Josifa Stalina.


23.7.1934
Děražnja, Ukrajina, Sovětský svaz
31.3.1995
Semjon Aranovič csfd

Agnus DejRok psaTorpédové bombardéryRaffertyExpedice na Novou zemi...A jiné oficiální osobnostiZlomená podkovaKrasnyy diplomat. Stranitsy zhizni Leonida KrasinaBolšaja igraKonfrontaceBolšoj koncert narodov, ili Dychanije čejn-stoxaJa služil v apparatě Stalina, ili Pesni oligarchovJa služil v ochraně Stalina, ili Opyt dokumentalnoj mifologiiOsobní spis Anny AchmatovovéDmitrij Šostakovič. Altovaja sonataElokuva vangitsee aikaa, osa 1: Inhottava juttuElokuva vangitsee aikaa, osa 2: Avautuu laaja meri


Aktualizace osobnostního profilu Semjon Aranovič: 31.3. 2024 00:03