Angus Scrimm (1926 - 2016)


"Pohřeb za chvíli začne... Pane!" - PHANTASM

Angus Scrimm, vlastním jménem Lawrence Rory Guy, se narodil 19. srpna 1926 v Kansas City, odkud se jeho rodina později přestěhovala do Kalifornie. Už jako malého chlapce ho fascinovaly filmy a ve dvanácti letech pracoval nějaký čas jako uvaděč v kině. V Kalifornii pak vystudoval na USC drama pod vedením Williama C. De Milla, staršího bratra legendárního hollywoodského režiséra Cecilla B. De Milla. Svou divadelní, filmovou a televizní kariéru zahájil rolí Abrahama Lincolna ve výukovém filmu Encyklopedie Brittanicca.

Jeho prvním celovečerním filmem se stal podřadný krvák SCREAM BLOODY MURDER natočený v roce 1971, do kin ale uvedený až o dva roky později. Za jeho oficiální debut na stříbrném plátně je proto považován až jeho druhý film, hororová prvotina později známého režiséra Curtise Hansona (L.A. PŘÍSNĚ TAJNÉ) v produkci béčkového krále Rogera Cormana SWEET KILL (1973) o úchylném vrahovi žen. V roce 1976 dostal svou do té doby největší hereckou příležitost v celovečerním debutu svého přítele Dona Coscarelliho JIM THE WORLD GREATEST. Paradoxně nešlo o horor, ale o drama o dospívajícím chlapci, kterého terorizuje a nakonec i zabije jeho otec alkoholik (Guy) a Guy se tu poprvé setkal s dalším Coscarelliho kmenovým hercem, Reggiem Bannisterem, který měl později opakovaně ztvárnit jeho protihráče v sérii PHANTASM.

Po natočení svého druhého celovečerního filmu KENNY AND COMPANY se Don Coscarelli zavřel na tři týdny na chatě v lesích a během nich tam napsal scénář k hororu, ve kterém se nacházela i role psaná od začátku na tělo Guyovi. Film pojednával o dvou bratrech, kteří odhalí, že pod poklidnou fasádou jejich rodného maloměsta se ukrývá groteskní zlo, zosobněné démonickým majitelem pohřebního ústavu (Guy), ve skutečnosti vetřelcem z jiné dimenze, dělajícím z mrtvol fyzicky zdeformované otroky, které posílá do svého světa. Aby podpořil mrazivý dojem ze své záhrobní nemesis označované v titulcích lakonicky jako Tall Man (Dlouhán), přijal Guy strašidelněji znějící umělecký pseudonym Angus Scrimm, odvozený od jména jednoho jeho příbuzného (Angus) a označení pro divadelní oponu (scrim). Také ve filmu vystupoval v oblecích o několik čísel menších než byla jeho velikost, aby umocnil výšku své postavy.


19.8.1926
Kansas City, Kansas, USA
9.1.2016
Tarzana, California, USA
Angus Scrimm csfd

Dances with WerewolvesPhantasm V: RavagerAlways Watching: A Marble Hornets StoryDisciplesJohn na konci zemřeSatan Hates YouObchodník se smrtíRed 71AutomatonsDotek satanaHollywood HorrorLegend of the Phantom RiderBel AirPhantasm IV: OblivionVládce prokletých přáníFatal frames: Fotogrammi mortaliVampirellaMunchie Strikes BackPhantasm III: Lord of the DeadNebezpečná hraDěs v hlavěMunchieSubspeciesTransylvania TwistPhantasm IIThe Lost EmpirePhantasmAkceJim, the World's GreatestArousers, TheVražedný vřískotAliasMistři hrůzyNoční můryFreakyLinksVěřte nevěřteThe JerseyPhantasmagoriaHalloween... The Happy Haunting of America!Robert and Theresa


Aktualizace osobnostního profilu Angus Scrimm: 4.11. 2023 11:49