Zdeněk Mahler (1928 - 2018)


Zdeněk Mahler se narodil v rodinně kováře Karla a Marie Mahlerových. Brzy se jeho rodiče přestěhovali do Prahy na Vysočany, kde malý Zdeněk Mahler absolvoval mateřskou školku a následně tzv. Učitelský ústav. Maturitu složil na reálném gymnáziu v Karlíně a v roce 1952 dokončil Filosofickou fakultu (čeština, angličtina).

V době svého působení na ministerstvu se také stal členem a dramaturgem Laterny magiky a podílel se na přípravě účasti Československa na výstavě Expo 1958 v Bruselu, kde ČSSR získala zlatou medaili, což ovšem dobové vedení KSČ neslo nevraživě, neb medaili měl přece získat SSSR. Na výstavě se Mahler také blíže seznámil s Alfrédem Radokem, se kterým poprvé spolupracoval na krátkometrážním snímku Otvírání studánek, který byl ovšem režimem shledán jako provokativní, musel se předělávat, což byl pro Mahlera důvod k opuštění Laterny magiky.

V šedesátých letech pracoval tzv. na volné noze jako spisovatel a scenárista. Věnoval se i psaní divadelních her, kde spolupracoval s režiséry jako Otomar Krejča, Jan Kačer či Jan Schmidt. Svou nejvýraznější stopu ovšem zanechal na poli filmovém.

K prvnímu scénáři se dostal přes Miloše Formana, kterému Mahler sehnal byt ve Všehrdově ulici, ve které sám bydlel a kde se postupně scházela celá tzv. nová vlna československého filmu. Forman mu doporučil napsat scénář a Mahler se ujal skutečného kriminálního  případu znásilnění, ve kterém figuroval i ženich, a neváhal se setkat i s vyšetřovatelem reálného případu. Vznikl tedy scénář k film Svatba jako řemen, režie se ujal Jiří Krejčík.


7.12.1928
Batelov, Československo
17.3.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zdeněk Mahler csfd

LidiceMí Pražané mi rozumějíZapomeňte na MozartaBožská EmaKoncert na konci létaNeohlížej se, jde za námi kůň!RytířTak láska začíná...Tři vstupenky na StrahovPíšťalka pro dvaLhář má dlouhé nohyTa slepička kropenatáDen sedmý, osmá nocFlirt se slečnou StříbrnouNebeští jezdciJak se zbavit HelenkySvatba jako řemenDynastie StraussůWolfgang A. MozartKrajan G. M.Adieu MozartHudební toulky se Zdeňkem MahleremAno, Masaryk 1.-3.Katedrála o třech dějstvíchMozart v PrazeAmadeus13. komnataČeskoslovenský filmový zázrakArnošt Lustig - devět životůFilm o filmu LidiceGustav MahlerOzvěny lidické nociSlovanská epopej25 ze šedesátých aneb Československá nová vlnaZlatá šedesátáHana Hegerová - PortrétNejvětší ČechPraha inspirativní...21 pohledů na Prahu 21. stoletíSwingová PrahaDvořák v AmericeVáclav Neumann - život dirigentaOsud talentu v ČecháchGEN - Galerie elity národaČerná hodinka se Zdeňkem MahleremSvět ČT 2012Z metropoleVšechnopárty


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Mahler: 1.11. 2023 13:45