Lubor Tokoš (1923 - 2003)


Lubor Tokoš byl český divadelní, filmový a televizní herec, spolupracoval také s rozhlasem. Věnoval se i malířství a psaní knih. Do podvědomí diváků se dostává zejména díky svému charakteristickému hlasu. V mládí vytvořil nezapomenutelnou hlavní roli Simona Harta ve filmu VYNÁLEZ ZKÁZY režiséra Karla Zemana.

Za zmínku z filmů stojí např. SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986), O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (1987) či GOLET V ÚDOLÍ (1995). Roku 2002 obdržel cenu Thálie za celoživotní dílo.


7.2.1923
Šternberk, Československo
26.9.2003
Zlín, Zlín, Zlínský kraj, Česko
Lubor Tokoš csfd

Cesta byla suchá, místy mokráKožené sluncePoslání s podrazemDvojroleŠmankote, babičko, čaruj!Doktor Munory a jiní lidéČas jeřabinChladné srdceO princi TruhlíkoviO sirotkovi z RadhoštěGolet v údolíSen o krásné panněZlatník OndraPevnostDick WhittingtonKocourkovTvář za sklemŠance jako hromHádaniceMotýlí časNež poznáš první úsměvPoklad rytíře MilotyPříhody lišky BystrouškySupersenSynHurá za nímMalá StranaNefňukej, veverko!Nové MěstoPetr a JanPražská dělnická předměstíPražský hradStaré MěstoVeverka a kouzelná mušleViktor VelikýVyšehradVěciČertova skálaMágO princezně Jasněnce a létajícím ševciTřináctý předsedaV kleštíchVečerní svítáníLev s bílou hřívouPřípad žárlivého mužeSmrt krásných srncůSpor o bohyniSvědectví čarovného zvonuDuhová kuličkaPohlaď kočce ušiZlatý drakRybySkřivánek a sovaVrahVýbuch bude v pětKomtesa MaryMedikO statečném kovářiPražské letohrádkyKopretiny pro zámeckou paní


Aktualizace osobnostního profilu Lubor Tokoš: 31.10. 2023 07:40