Oreste Lionello (1927 - 2009)


Oreste Lionello se narodil 18. dubna 1927 na řeckém ostrově Rhodos ( v té době italský ostrov Rodi), ale vyrůstal v Kalábrii. První kroky na jevišti učinil již ve věku 10 let, kdy oblečený jako lokaj, mohl zavřít oponu „Teatro Francesco Cilea Reggio Calabria“.

Jako herec ztvárnil něco přes sedmdesát filmových a televizních rolí. Jako dabér je to více než stovka rolí. Oreste byl "oficiální" dabér Woodyho Allena v Itálii. Jelikož měl Oreste podobný styl herectví a také se Woodymu trochu podobal, nevzalo by italské publikum k Allenovi jiný než Orestův hlas. Je to podobný případ jako je u nás brána dvojice Funes-Filipovský. Kromě Allena propůjčoval svou italštinu také třeba Peteru Falkovi, Gene Wilderovi, zmiňovanému Funesovi a mnoha dalším.

Filmový debut zažil Oreste s Vittorio De Sicou a Albertem Sordim ve snímku L´ALLEGRO SQUADRONE (1954). Další italská herecká hvězda Totó s ním hrál roku 1960 v komedii TOTÓ, FABRIZI E I GIOVANI D´OGGI a v roce 1961 znovu v TOTOTRUFFA ´62. Jelikož byl Oreste v podstatě vrstevníkem známé dvojice Franco Francchi a Ciccio Ingrassia je logické, že se objevoval ve filmech i s touto populární dvojicí. Příklad je film QUESTE PAZZE PAZZE DONNE (1963), nebo jeho role Napoleona v komedii I DUE SANCULOTTI (1966).

Kromě komedií a dramat, hrál Oreste i v tehdejších žánrech jako „giallo“. S Edwige Fenech hrál jako Arthur v mysteriózním PERCHÉ QUELLE STRANE GOCCE DI SANGUE SUL CORPO DI JENNIFER? (1971). Orchidea de Santis a Elena Veronese s ním zase hráli ve filmu PROVACI ANCHE TU, LIONEL (1967), kde hrál Oresto hlavního hrdinu Lionela Lionelliho. V historické komedii VOJÁK ŠTĚSTĚNY (IL SOLDATO DI VENTURA) v roce 1976 hrál roli Giovenala. V hlavní roli Ettora zde byl Bud Spencer.


18.4.1927
Rhodos, Řecko
19.2.2009
Řím, Lazio, Itálie
Oreste Lionello csfd

No ProblemDi che peccato sei?Imperia, la grande cortigianaOpopomoz aneb Vánoční příběhFetentoni, ILadri si diventaLadri si nasceMassimamente folleSfrattato cerca casa equo canoneAttenti a quei P2Quella peste di PierinaCiao marzianoIQ tykveTutti a squolaScherzi da preteChaotická brigádaNeronePer amore di PoppeaCassiodoro il più duro del pretorioLa madamaLa pretoraLa prima notte di nozzeRagazza alla pariRemo e Romolo - storia di due figli di una lupaVoják štěstěnyConviene far bene l'amoreUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaAntoine et SébastienSex v hlavěSignora gioca bene a scopa?, LaMamma... li turchi!Paolo il caldoProvaci anche tu, LionelPerché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?Čtyři mouchy na šedém sametuI Quattro del pater nosterIl profetaRiderà!I due sanculottiTop CrackAntonio e CleopatraMandragoraIl magnifico gladiatoreUltima carica, L'Eroe di Babilonia, L'Gli imbroglioniQueste pazze pazze donnePillole di Ercole, LeTototruffa '62Dos rivales, LosTotò, Fabrizi a dnešní mládežI cavalieri del diavoloÈ arrivata la pariginaAllegro squadroneC'era una volta RomaDiagnosiI racconti di Padre BrownLe avventure di Laura StormLe inchieste del commissario MaigretFantastiCozzi


Aktualizace osobnostního profilu Oreste Lionello: 2.11. 2023 22:17