Valentina Maljavina (1941 - 2021)


Valentina Maljavina byla žena, které nejspíš jako v ruské pohádce tři sudičky přiřkly půvab, talent a tragický osud. Má vyšší vzdělání na obdobě českého DAMU, ale ve filmu účinkovala dávno před tím už od svých 19 let. I když byla jako filmová herečka úspěšná a obsazovaná, hrála po svém absolutoriu v trvalém angažmá i v moskevských divadlech. Její filmová biografie předvádí od roku 1960 do 1978 prakticky v každém roce nejméně jednu filmovou či televizní práci – celkem 32, v tom 11 v hlavní roli. Za přerušení dobře nastartované kariéry může obrovská tragédie. Její třetí manžel, herecký kolega Stanislav Ždaňko, byl 13. dubna 1978 nalezen s ránou v hrudi.

Na svobodu vyšla v r. 1988 po amnestii k 70. výročí VŘSR (některé zdroje chybně udávají, že byla rehabilitována) a vrátila se ke své profesi. Získala angažmá v moskevském divadle a začala opět i točit (v r. 1993 jí byl udělen titul zasloužilé umělkyně). Valentina Maljavina byla talentovaná i výtvarně, měla dokonce i pět menších výstav, ale po úraze, při němž ztratila zrak, musela s malováním přestat. Své stáří dožila v Moskevském penzionátu Ruské akademie věd.

Prvním mužem Valentiny Maljaviny byl herec Alexandr Zbrujev, toto manželství trvalo jen krátce. Druhé manželství s režisérem Pavlem Arsenovem ukončila smrt jejich dcerky. Později se provdala ještě dvakrát a s pátým mužem zažila podobnou situaci, ve které se už jednou ocitla, když jí přišli oznámit, že byl nalezen na ulici zabitý po ráně nožem do zad.


18.6.1941
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
30.10.2021
Moskva, Rusko
Valentina Maljavina csfd

RedakcijaOsennije soblaznyŽenščina dlja vsechOtče našMuž i doč Tamary AlexandrovnyKogda ryadom muzhchinaDěň semejnogo toržestvaMoj dom, těatrDolgota dnyaŽivot v bojiEto silněje meňaNa vsjakovo mudreca dovoľno prostotyTsena bystrykh sekundRudé náměstíKorol-oleňUrok literaturyTunelSotrudnik ČKUtrennije pojezdaIvanovo dětstvíPěrvoje svidanijeSoldaty 10Soldaty 4Liniya zashchityŽenščiny, kotorym povezloVII Ježegodnaja Kinopremija Rossijskoj Akaděmii kinematografičeskich iskusstv


Aktualizace osobnostního profilu Valentina Maljavina: 3.11. 2023 10:09