Willy Rozier (1901 - 1983)   † 81 let


Francouzský režisér Willy Rozier tvořil v různých žánrech filmy spíše průměrné, což se odrazilo mimo jiné v často jen málo atraktivním hereckém obsazení, nelze mu ale upřít, že se mu několikrát podařilo zaútočit na přední příčky v návštěvnosti kin. Narodil se ve městě Talence v jižní Francii nedaleko od Bordeaux, jeho vlastní jméno bylo Xavier Vallier. Od dětství se věnoval sportu, především plavání, v plaveckém stylu prsa se v roce 1925 stal mistrem Francie, o tři roky později byl i reprezentantem na olympiádě v Amsterdamu.

Od herectví přešel již počátkem třicátých let k vlastní režijní tvorbě, počátky jeho režijní práce byly ve znamení zapomenutých filmů s neméně zapomenutými, byť ve své době populárními herci (ZLATÝ DÉŠŤ - Pluie d'or, 1935). Většinou točil podle vlastních scénářů, často ale vycházejících z literárních předloh. V době německé okupace zásoboval publikum melodramaty typu NADĚJE (Espoirs, 1941) nebo MELODIE PRO TEBE (Mélodie pour toi, 1942). I po válce se Rozier musel spokojovat s druhořadým hereckým obsazením, nutno ale přiznat, že několika mladým herečkám svými poměrně úspěšnými filmy pomohl ke zviditelnění, jmenujme alespoň Françoise Arnoul (VRAK - L'épave, 1949) nebo Brigitte Bardot (DÍVKA V BIKINÁCH - Manina, la fille sans voile, 1952), mezitím sklidil solidní divácký úspěch s příběhem manželské nevěry ve filmu PIGALLE 56 (56, rue Pigalle, 1949).

Ve filmografii Willyho Roziera začaly v polovině padesátých let převažovat dobrodružné příběhy, připomeňme alespoň ty s titulním hrdinou agentem Callaghanem (PŘIPRAV SE NA HRU, CALLAGHANE - À toi de jouer, Callaghan, 1955; JEŠTĚ JEDNU WHISKY PRO CALLAGHANA - Plus de whisky pour Callaghan, 1955), v nichž titulní roli ztvárnil americký herec Tony Wright. Mezitím v Africe realizoval řadu krátkých dokumentárních filmů, do exotického prostředí ostatně situoval i další dobrodružné tituly, které však již neměly nijak velký ohlas. K devíti filmům byl i autorem scénáře, některé psal pod svým vlastním jménem Xavier Vallier, s prací na celovečerních i dokumentárních filmech mu pomáhala také jeho manželka Genevieve Chancel, která pracovala jako střihačka. Rozierovým posledním filmem byl snímek DORA LA FRÉNÉSIE DU PLAISIR (1976), opět natočený v Africe.

Poslední léta života trápila Willyho Roziera nevyléčitelná nemoc a svůj život nakonec dobrovolně ukončil - zastřelil se 29. května 1983 ve věku 81 let.


27.6.1901
Talence, Francie
29.5.1983
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Willy Rozier csfd

Dora la frénésie du désirDany la ravageuseLes Têtes brûléesLes Chiens dans la nuitLe Roi des montagnesCallaghan remet çaPrisonniers de la brousseUn homme se penche sur son passéEt par ici la sortiePlus de whisky pour CallaghanÀ toi de jouer... Callaghan !!!L'Aventurière du TchadLes Amants mauditsManina, la fille sans voileLe Bagnard56, rue PigalleL' ÉpaveLes Trafiquants de la merMonsieur ChasseSolita de CordoueL'Auberge de l'abimeMélodie pour toiEspoirsChampions de FranceLes Anges noirsLes Hommes de proieMaria de la nuitVeinte mil durosTrois cents à l'heureDans le ventUne nuit à l'hôtelCalais-DouvresLa Venenosa


Aktualizace osobnostního profilu Willy Rozier: 24.4. 2024 01:17