Daniel Cauchy (1930 - 2020)


Francouzský herec Daniel Cauchy se narodil v Paříži, otec pocházel ze severní Francie, matka naopak z jihu. Otec Jean Cauchy (1897-1937) pracoval ve státní správě, zemřel ale předčasně a matka Lucienne se pak musela starat sama o dvě děti (kromě Daniela to byla starší dcera Francine). Daniel však později vyrůstal u prarodičů a studoval v Paříži, matka mezitím záhadně zmizela, pravděpodobně zemřela. V době dospívání propadl Daniel Cauchy bohémskému stylu života na Montparnassu a začal vystupovat v kavárnách, uplatnil se i jako karikaturista.

Do konce padesátých let točil Daniel Cauchy několikrát ročně, ve středně velkých rolích se objevoval v dalších – a často průměrných – titulech kriminálního a dramatického žánru. Později se pokusil o filmovou produkci, v šedesátých letech naopak omezil svou participaci před kamerou, přesto se i tehdy objevil v několika dodnes známých filmech. Jako mladíka Richarda, který usiluje o přízeň krásné Nicole Cruchotové, jsme jej mohli vidět v komedii ČETNÍK ZE ST. TROPEZ (Le gendarme de St. Tropez, 1964). Poté se objevil v několika televizních seriálech, další velké role hrál především ve filmech, které sám produkoval (GANG RUKOJMÍ – Le gang des otages, 1973).

Další aktivity Daniela Cauchyho vycházely z jeho neustávajícího krkolomného životního tempa v bohémském stylu, přicházel s novými projekty a opět od nich ustupoval. Týkalo se to nejen filmu, ale i divadla, velký úspěch ovšem sklidila například hra Amadeus v Théâtre Marigny, za níž stál jako producent (1982). Jeho herecká kariéra se mezitím uzavřela, sám stál před kamerou po dlouhé přestávce a zatím naposledy ve filmu HERCI (Les acteurs, 2000). Jeho syn Didier Cauchy (*1962) je též hercem.


13.3.1930
Paříž, Île de France, Francie
7.5.2020
Daniel Cauchy csfd

HerciNoraLa Fille d'AmériqueLe gang des otagesLa Liberté en croupeOsamělý mužD'où viens-tu, Johnny ?Četník ze Saint TropezUn coup dans l'aileArsen Lupin kontra Arsen LupinLes EnnemisMatyáš SandorfLes MordusSamedi soirSergent XJ'irai cracher sur vos tombesSecret professionnelÇa n'arrive qu'aux vivantsEn légitime défenseMiss PigallePolice judiciaireSacrée jeunesseBob hazardérImpasse des vertusLe Dossier noirLes Nuits de MontmartreHrabě Monte ChristoHuis closLes ImpuresNesahejte na prachyInterdit de séjourLe Portrait de son pèreMaternité clandestineQuand tu liras cette lettreSuivez cet hommeCet âge est sans pitiéL'amour, MadameLe Rideau rougeThe Green GlovePojedeme do Monte CarlaCandice, ce n'est pas sérieuxParis PrecinctUn jour, un destin


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Cauchy: 10.4. 2024 12:56