Roger Tréville (1902 - 2005)


Francouzský herec Roger Tréville (vlastním jménem Roger Troly) začínal před kamerou již v dětství, později se stal oblíbeným romantickým milovníkem v meziválečném období, uplatnil se i jako zpěvák a nakonec hlavně v dabingu. Narodil se v městečku Joigny jihovýchodně od Paříže a pocházel z umělecké rodiny. Jeho otec Georges Tréville (1875-1944) byl hercem, scénáristou a režisérem, matka Fanny Delisle byla herečkou. Právě s ní se Roger již v šesti letech objevil před kamerou v krátkém němém filmu LA MANO NERA (1909).

Začátek třicátých let byl pro Rogera Tréville ve znamení hlavních rolí v nenáročných komediích (BENÁTSKÉ NOCI – Nuits de Venice, 1931; DURAND KONTRA DURAND – Durand contre Durand, 1931), v nichž hrál po boku dávno zapomenutých hereček, zúčastnil se ale i projektů natáčených ve vícejazyčných verzích, v nichž mohl uplatnit svou výbornou angličtinu (JEJÍ VELIČENSTVO LÁSKA – Son altesse l’amour, 1931). Později sice nabídek k filmování ubývalo, ale nadále hrál s populárními komiky jako byl například Bach (BACH MILIONÁŘEM – Bach millionaire, 1933), z častější spolupráce s režisérem Mauricem Cammage připomeňme adaptaci osvědčené divadelní předlohy VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim’s, 1939).

Jestliže ve druhé polovině třicátých let točil méně filmů, o to více se uplatňoval jako zpěvák, koncertoval, zpíval v rozhlase a nahrával gramofonové desky. Kromě toho pokračoval i v práci na jevišti a například ve Straussově operetě Netopýr účinkoval v Théâtre Pigalle. Před kamerou se začal znovu objevovat po bezmála desetileté přestávce v roce 1948, kdy jej několikrát oslovil režisér Jean Boyer (MUŽ, KTERÝ PROCHÁZÍ ZDÍ – Le passe muraille, 1950). Svou angličtinu znovu mohl uplatnit v amerických filmech natáčených v Evropě (THE GREEN GLOVE, 1952; THE HAPPY ROAD, 1957), v menší roli se ale objevil také po boku Brigitte Bardot (NEVĚSTA JE PŘÍLIŠ KRÁSNÁ - La mariée est trop belle, 1956).

V padesátých letech znovu častěji hrál divadlo, novou položkou v jeho uměleckých aktivitách se stal dabing. Často mluvil za Roberta Mitchuma nebo Jamese Stewarta, několikrát i za italského idola Vittoria de Sicu. Můžeme si jej připomenout také jako licitátora na dražbě ve slavné krimi komedii JAK UKRÁST VENUŠI (How to Steal a Million, 1966), před filmovou kamerou stál naposledy v roli amerického generála ve špionážním snímku DVĚ LETENKY DO MEXIKA (Geheimnisse im goldenen Nylons, 1967). Své další výstupy před kamerou omezil Roger Tréville již jen na několik epizodních rolí ve francouzských a německých televizních seriálech.


17.11.1902
Joigny, Francie
27.9.2005
Beaumont, Francie
Roger Tréville csfd

Geheimnisse in goldenen NylonsJak ukrást VenušiMary PoppinsLa Dame aux caméliasLe Monsieur de 5 heuresPilát PontskýPavé de Paris, LeBitva o MarathonLuční uliceHráčPařížské prázdninyLa route joyeuseEscale à OrlyThe Green GloveMuž, který prochází zdíValse brillanteLe Chasseur de chez Maxim'sRunaway LadiesJacques et JacotteLa Petite dame du wagon-litLes Maris de ma femmeParlez-moi d'amourLe Voyage imprévuMinuit, place PigalleBach millionnaireBludičky PařížeEnlevez-moiGrains de beautéVous serez ma femmeDurand contre DurandNuits de VeniseParisian, TheSon altesse l'amourMon coeur incognitoMon gosse de pèreSinister StreetRotters, TheThe RottersAkce proti pašováníÀ vous de jouer MilordLe Comte Yoster a bien l'honneurCaptain Gallant of the Foreign LegionParis PrecinctSherlock HolmesForeign IntrigueUn Français nommé GabinCiné FolliesLa joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Roger Tréville: 25.2. 2024 02:39