Margot Kidder (1948 - 2018)


Celým jménem Ruth Margaret "Margot" Kidder (narozená 17. října 1948) je kanadská herečka. Nejvíce ji proslavila role Lois Laneové ve čtyřech filmech SUPERMAN po boku Christophera Reevese.

Po ukončení studií se stěhuje do Los Angeles, kde zkouší štěstí v hereckém oboru. Od roku 1960 se objevuje v řadě televizních seriálů pro CBC, např. v dramatické sérii WOJECK (1966 – 1968), nebo také v ADVENTURES IN RAINBOW COUNTRY (1970-1971). Dále se objevuje např. v roli barmanky Ruth ve westernové sérii NICHOLS. Časem v dalších seriálech NBC a několika nízkorozpočtových filmech, jako např. v roce 1968 v krátkém filmu THE BEST DAMN FIDDLER FROM CALABOGIE TO KALADAR. Nato si zahrála větší roli v komedii VESELE, JEN VESELE (Gaily, Gaily, 1969) po boku Beau Bridgese, po níž přišla hlavní role v komedii QUACKSER FORTUNE HAS A COUSIN IN THE BRONX (1970) s Genem Wilderem. Po těchto zkušenostech a dalších menších rolích v televizi jí její touha po lepších výkonech tlačí ke studiu herectví v New Yorku.

Po dalších rolích v televizi se vrací do Hollywoodu a za nedlouho přichází první úspěch dvojrolí Danielle Bretonové/Dominique Blanchionové v thrilleru SESTRY (Sisters, 1973) s Charlesem Durningem. Roku 1975 se nechává fotit pro italský Playboy. Otěhotní a odchází z filmového plátna na tříletou mateřskou dovolenou. Její návrat k herectví po mateřské dovolené je famózní. Přijímá totiž roli Lois Laneové v trháku SUPERMAN (1978) i jeho třech pokračováních. Mezi tím hraje jednu z hlavních rolí v hororu HOROR V AMITYVILLE (Amityville Horror, 1979) s Jamesem Brolinem a Rodem Steigerem.

Roku 1990 začíná válka v Perském zálivu. Margot pokouší štěstí v politice. V roce 1996 píše svou biografii, ale stále více se projevuje její psychická labilnost, která vede k nervovému zhroucení a Margot musí být hospitalizována. Např. v roce 1990 byla účastníkem dopravní nehody a roku 1996 byla nalezena nahá v křoví v Los Angeles. Po léčení se opět vrací k herectví.


17.10.1948
Yellowknife, Northwest Territories, Kanada
13.5.2018
Livingston, Montana, USA
Margot Kidder csfd

The NeighborhoodThe Red Maple LeafNo DepositPride of LionsThe Big Fat StoneMatt's ChanceReal GangstersRedemptionServitudeThree of a KindHalloween IIZlo přicházíA Single WomanJinak jen smrtThe Box CollectorUniversal SignsSuperman II: Verze Richarda DonneraBezva prachyPoslední znameníDeath 4 ToldHokejová mámaZločiny podle Mary Higgins Clark: Kde jsi, tatiAngel BladeSociety's ChildZločin a trestNa nepřátelské půděSleduje mě vrahTribulationHi-Line, TheNightmare ManNávrat Alexe KellyhoThe Annihilation of FishThe Clown at MidnightPlanet of Junior Brown, ThePrázdná postýlkaUčitelka snědla můj domácí úkolNever Met PicassoMladý IvanhoePokrevní poutoRychlejší než vítrBeanstalkHenry & VerlinMaverickOne Woman's CouragePornographer, TheLa FloridaAaron Sent MeChyťte vrahaŠílenýWhite RoomMob StoryPitevní stůlEmerald City of Oz, TheOzma of OzSuperman 4The Marvelous Land of OzWonderful Wizard of Oz, TheGoBots: War of the Rock LordsVanishing ActKeeping Track


Aktualizace osobnostního profilu Margot Kidder: 2.11. 2023 12:33