Ben Gazzara (1930 - 2012)


Přestože se Ben Gazzara, vlastním jménem Biagio Anthony Gazzara narodil v roce 1930 v New Yorku, cítí se být více Siciliánem, než Američanem, protože oba jeho rodiče pocházeli ze Sicílie. Než se dostal do filmu a televize, vystupoval jako mladý na Broadwayi, kde debutoval v roce 1953. Během své divadelní kariéry byl celkem třikrát nominován na cenu Tony Award. Ve filmu debutoval v roce 1957 v THE STRANGE ONE, který natočil Jack Garfein. Velký úspěch měla dva roky na to jeho role poručíka Maniona v soudním dramatu ANATOMIE VRAŽDY (ANATOMY OF MURDER). Tento snímek byl nominován na sedm cen Filmové akademie.

V osmdesátých letech se Gazzara v americe neprosazoval a natáčel především v Itálii. Na návrat si musel počkat až do roku 1998, kdy se objevil hned ve dvou úspěšných komediích - OSUDOVÁ SÁZKA (BUFFALO ´66) a BIG LEBOWSKI, kde si Gazzara zahrál po boku Jeffa Bridgese či Johna Goodmana. Kromě herectví se Ben věnoval i režii, ke které se dostal již v roce 1968 při realizaci jednoho z dílů seriálu RUN FOR YOUR LIFE. Peter Falk ho pozval ke spolupráci na seriálu COLUMBO a Gazzara natočil dvě epizody - V NOUZI POZNÁŠ PŘÍTELE a ROZBOUŘENÉ VODY. V roce 1990 natočil Ben Gazzara v Itálii drama podle vlastního scénáře OLTRE L´OCEANO.


28.8.1930
New York City, New York, USA
3.2.2012
New York City, New York, USA
Ben Gazzara csfd

Chez Gino13Podivné vraždyHoly MoneyEmpire State Building MurdersLooking for PalladinŽeny z ocelePaříži, miluji TěTichý DonBonjour MichelPapež Jan Pavel II.SchubertShore, TheDogvilleOspite segreto, L'Duševní slepotaPíseň pro BrianaBlue MoonEin todsicheres GeschäftHodina duchůHome Sweet HobokenJack of HeartsNella terra di nessunoPiovuto dal cieloVery Mean MenŽralok v lahviAféra Thomase CrownaKrvavé léto v New YorkuParadise CoveUn bacio nel buioVysoká hraBig LebowskiIlluminataOsudová sázkaPoklad královny pouštěPoor LizaProtektorUnaven zemřítČerný andělŠtěstíFarmer & ChaseLabyrint lžíPánská jízdaTemné spiknutíThe Notorious 7Vicious CirclesDonna in fuga, UnaLadykillerBanditiNukleární zónaVězeňský kovbojLes Hirondelles ne meurent pas à JerusalemNefertiti, figlia del soleOsudový slib: Příběh Alexandry O´HarovéPoslední setkáníSherwoodovi na cestáchLes Gens d'en faceSňatek s mafiíZaslepenýLies Before Kisses


Aktualizace osobnostního profilu Ben Gazzara: 5.4. 2024 22:52