Micheline Bourday (1921 - 1988)


Francouzská divadelní herečka Micheline Bourday se před kamerou objevovala jen zřídka, v závěru své kariéry ale odehrála vedlejší role ve filmech dobře známých i u nás. Pocházela z Paříže, ale s divadlem začínala v Belgii, kde hrála na bruselských scénách Théâtre Royal des Galeries nebo Théâtre National. Před kamerou se objevila poprvé v epizodě dvorní dámy ve výpravném historickém filmu KDYBY NÁM VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles nous était conté, 1954), slibnou příležitostí pro ni mohl být film LE CIRCUIT DE MINUIT (1955), který v belgicko-francouzské koprodukci natočil režisér Yvan Govar, díky špatné distribuci se však tento titul prakticky nedostal k divákům a dnes je zcela zapomenutý. Stihla se také provdat, jejím manželem se stal filmový architekt Willy Holt (1921-2007), jejich manželství ale vydrželo jen čtyři roky.

Z jejích dalších příležitostných výstupů před kamerou připomeňme roli lékařky v americkém filmu DOVOLENÁ SNŮ (American Dreamer, 1984) natáčeném ve Francii, mezitím také účinkovala v několika televizních filmech a seriálech. Micheline Bourday ve svých 67 letech zvolila dobrovolný odchod ze života, byla nemocná, cítila se osamělá a trpěla depresemi. Zemřela ve Ville d’Avray 26. listopadu 1988. Až v příštím roce přišly do kin poslední dva filmy s její účastí (MÉ NOCI JSOU KRÁSNĚJŠÍ NEŽ VAŠE DNY – Mes nuits sont plus belles que vos jours, 1989; MOJI NEJLEPŠÍ KAMARÁDI – Mes meilleurs copains, 1989).


6.10.1921
Paříž, Île de France, Francie
26.11.1988
Ville d'Avray, Francie
Micheline Bourday csfd

Mes meilleurs copainsMé noci jsou krásnější než vaše dnyZlomky životaDovolená snůParents ne sont pas simples cette année, LesSedmý terčČetník a četniceCroque la vieLakomecSan FranciscoVečírekČetník a mimozemšťanéViolette NozièreLe Pays bleuPozdrav tu paní!Nuits rougesCircuit de minuit, LeSi Versailles m'était contéJan KryštofLes coqs de minuitPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Bourday: 24.11. 2023 09:13