Yvonne Furneaux 95 let


Herečka Yvonne Furneaux užívala francouzský umělecký pseudonym a je rodačkou z Francie, ve skutečnosti je ale původem Angličankou. Točila v několika evropských zemích, účast v béčkových mezinárodních projektech střídala s výstupy v zásadních filmech slavných režisérů, její kariéra je ale dnes již více než čtyřicet let minulostí. Její vlastní jméno zní Elizabeth Yvonne Scatcherd, narodila se v Roubaix na francouzsko-belgických hranicích. K jejímu anglickému původu dodejme, že její otec Joseph Scatcherd pracoval v Roubaix jako ředitel pobočky britské banky Lloyds Bank.

Její věhlas brzy pronikl i mimo Británii a příležitost uplatnit kromě půvabů také znalost italštiny se jí naskytla v podobě nabídky od společnosti Cinecitta. V Itálii pak se slavným Michelangelem Antonionim natočila film PŘÍTELKYNĚ (Le amiche, 1955), v němž se prosadila jako jedna z přítelkyň hlavní hrdinky (Eleonora Rossi Drago). Přes nesporné fyzické přednosti, hereckou průpravu a znalost několika jazyků se pak Yvonne Furneaux několik let pohybovala v kvalitativně podružných titulech různých žánrů, kromě Itálie znovu točila i v Británii (PRINC S ČERVENOU MASKOU – Il principe dalla maschera rossa, 1955; MUMIE – Terror of the Mummy, 1959; VIA MARGUTTA, 1960), hrála také v několika britských televizních seriálech.

Do mezinárodního povědomí pronikla Yvonne Furneaux znovu s Felliniho slavným filmem SLADKÝ ŽIVOT (La dolce vita, 1960), v němž jako zdrogovaná snoubenka Emma vytvořila dvojici s ústředním hrdinou (Marcello Mastroianni). Po boku Felliniho a Anity Ekberg pak byla jednou z nejobletovanějších celebrit na festivalu v Benátkách. Nato byla poprvé k natáčení přizvána i do rodné Francie, kde ve filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1961) ztvárnila půvabnou Mércèdes, bývalou snoubenkou titulního hrdiny (Louis Jourdan). Velké role dostala i v doznívající éře italského žánru sandálu a meče, titulní úlohu královny Semiramis hrála ve filmu JÁ, SEMIRAMIS (Io, Semiramide, 1963), jako Helena Trojská se pak objevila ve snímku IL LEONE DI TEBE (1964).

Z její další filmografie si zmínku zaslouží britský thriller HNUS (Repulsion, 1965) režiséra Romana Polanského, v němž s Catherine Deneuve vytvořila nesourodou sourozeneckou dvojici. Tehdy točila také pro západoněmeckou produkci (SMRTELNÉ PAPRSKY DR. MABUSEHO – Die Todesstrahlen des dr. Mabuse, 1964). Ve Francii byla její poslední prací kriminálka VRAŽEDNÉ ŠAMPAŇSKÉ (Le scandale, 1967), v níž pod režijním vedením Claude Chabrola vytvořila postavu Christine, podnikavé a proradné sestřenice hlavního hrdiny (Anthony Perkins). Později hrála manželku Vittoria Gassmana v italském filmu JMÉNEM ITALSKÉHO LIDU (In nome del popolo italiano, 1971). V režii Rolfa Thiele pak ještě hrála velkou roli profesorovy manželky ve filmu POKUŠENÍ ZA LETNÍHO VÁNKU (Versuchun im Sommerwind, 1972).


11.5.1928
Roubaix, Francie
Yvonne Furneaux csfd

Frankenstein's Great Aunt TillieVersuchung im SommerwindIn nome del popolo italianoI quattro tassistiVražedné šampaňskéHnusIl leone di TebeSmrtelné paprsky dr. MabusehoIo SemiramideLe MeurtrierLes lanciers noirsZločinecCaccia all'uomoHrabě Monte ChristoA noi piace freddo...!Carro armato dell'8 settembre, IlSladký životVia MarguttaCarta al cieloLui, lei e il nonnoMumieLisbonCross ChannelPrincipe dalla maschera rossa, IlPřítelkyněThe WarriorsGenie, TheHouse of the Arrow, TheThe Master of BallantraeŽebrácká opera24 Hours of a Woman's LifeMeet Me TonightNom-de-PlumeFellini


Aktualizace osobnostního profilu Yvonne Furneaux: 20.2. 2024 08:06