Rossana Rory (1927 - 2020)


Herečka Rossana Rory se před kamerou začala uplatňovat v rodné Itálii, později se krátce prosadila i v Hollywoodu, její kariéra ale skončila nedlouho po návratu do Evropy. Narodila se v Římě jako Rossana Coppa a koncem druhé světové války začala pracovat jako modelka, její tvář se brzy začala často objevovat na stránkách časopisů. Do menší role ji poprvé obsadil režisér Max Neufeld (LICENZA PREMIO, 1951) a práce herečky ji začala bavit. I když ji ke spolupráci zvali renomovaní režiséři (R. Rossellini, V. Cottafavi) a během krátké doby se propracovala i ke středně velkým rolím, s vývojem své kariéry nebyla příliš spokojena.

Její kariéra v Hollywoodu skončila na počtu čtyř natočených filmů, v roce 1958 se nakonec vrátila do Itálie, kde se divákům vzápětí připomněla hlavní ženskou rolí v komedii ZMÝLENÁ NEPLATÍ (I soliti ignoti, 1958), jíž se znovu zviditelnila i v Americe, protože film byl v roce 1959 nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. Dvakrát pak hrála velké role v dobrodružných filmech s Lexem Barkerem (KAPITÁN FUOCO – Capitan Fuoco, 1958; ROBIN HOOD A PIRÁTI – Robin Hood e i pirati, 1960), objevila se také ve válečném filmu EL ALAMEIN (1958). Znovu dostala příležitost i v hollywoodské produkci realizované ovšem v Itálii (PŘIJDE ZÁŘÍ – Come September, 1961).

Filmovou kariéru Rossany Rory uzavírá slavné Antonioniho ZATMĚNÍ (L’eclisse, 1962), od té doby žije v soukromí. Počátkem šedesátých let přišly ke slovu nové ženské idoly a tehdy pětatřicetiletá Rossana Rory, která nebyla nijak dobrou herečkou, nenašla další možnost uplatnění. Svou stopu v evropské i americké kinematografii nicméně zanechala v podobě dvaceti filmových rolí.


7.9.1927
Řím, Lazio, Itálie
1.4.2020
Ciampino, Lazio, Itálie
Rossana Rory csfd

JessicaZatměníItalské prázdninyAnděl chodil v červenémRobin Hood a pirátiCapitan FuocoEl AlameinLa spada e la croceZmýlená neplatíHell Canyon OutlawsThe Big BoodleThe River ChangesEternal FeminasL'eterna femminaPiccola santaIn amore si pecca in duePerdonami!Europa '51Core 'ngratoLicenza premio


Aktualizace osobnostního profilu Rossana Rory: 28.3. 2024 10:39