Jasudžiró Ozu (1903 - 1963)


Ozu je jedním z triumvirátu nejvýznamnějších japonských režisérů, jejichž kariéra začala v období mezi dvěmi světovými válkami. Ti další dva jsou Mikio Naruse a Kenji Mizoguči (či Mizoguchi). Všichni tři patří mezi absolutní světovou špičku a zejména Ozu je pro mnohé (Wenders, Kaurismäki) nejlepším rešisérem všech dob, což je jistě otázkou osobního vkusu, nicméně Ozuovo dílo je skutečně uhrančivé. Točil již ve 20. a 30. letech minulého století, jsou to černobílé a zčásti němé snímky, vynikají mezi nima např. Narodil jsem se, ale... či Příběh plovoucích stébel, který byl po válce Ozuem natočen znovu v barvě a se zvukem pod názvem Plovoucí stébla.

Všechny jeho filmy jsou filmařsky a umělecky svrchovanými díly s vynikající obrazovou a hudební složkou, kamera vždy snímá dění z úhlu, jaký by měl pozorovatel sedící na podlaze, což samo o sobě propůjčuje filmům zajímavou atmosféru. Děj filmu je často prokládán zábery na šumící listí, na večerní město, snad v každém filmu se objeví projíždějící vlak, čas plyne nenápadně, volně a přitom neúprosně pro postavy příběhu, vždy se stanou věci a události, které zahýbají jejich životem a mění jej.

Příběhy jsou přitom v Ozuových filmech velice prosté, jsou obrazem každodenního života Japonců. Často v nich jde o vztah dcery a otce, o její svatbu, či o stáří a smrt rodičů, o vztahy mezi dětmi a rodiči či sourozenci. Vlastně v nich o nic nejde a přitom sledujeme drama života, jak ho zná každý z nás a ani si neuvědomuje, že život je skutečným dramatem, tragickým, drsným a přitom krásným a silným. Ozu nám ukazuje nevšední krásu "všednosti", to, že pod jejím pro nás obyčejným povrchem plyne a pulsuje bytí, bolavé a přesto magické a naplňující.

Yasujiro Ozu natočil celkem 54 filmů, z nichž se dochovalo 36. Narodil se v roce 1903 a zemřel o šedesát let později. Na jeho náhrobku je pouze kaligrafický nápis Mu, což znamená v překladu Nic. To nezachytitelné a navyjádřitelné NIc, které tak znamenitě uměl zachytit a vyjádřit ve svých filmech.


12.12.1903
Tokio, Japonsko
12.12.1963
Tokio, Japonsko
Jasudžiró Ozu csfd

Chuť makrelKohajagawake no akiKrásný podzimní denDobrý denUkigusaKvět rovnodennostiTókjó bošokuRané jaroPříběh z TokiaChuť zeleného čaje v misce rýžeSklizeň obilíMunakata šimaiPozdní jaroKaze no naka no mendoriPříhody pana domácíhoČiči arikiTodake no kjódaiNa co dáma zapomněla?Daigaku joi tokoJediný synHakoiri musumeTókjó no jadoHaha o kó hazu jaUkikusa monogatariDekigokoroHidžósen no onnaTókjó no onnaHaru wa gofujin karaMata au hi madeNarodil jsem se, ale...Seišun no jume ima izukoBijin AishuTókjó no chorusŠukudžo to higeAši ni sawatta kóunErogami no onryoHogaraka ni ajumeOjosanRakudai wa šita keredoSono jo no cuma結婚学入門Gakusei romance: Wakaki hiKaišain seikacuTakara no yamaHikkoshi fûfuKabočaNikutaibiNjóbó funšicuWakódo no jumeZange no yaibaKagamidžišiDaigaku wa deta keredoTokkan kozóWasei kenka tomodačiSanma no adžiCuki wa noborinu


Aktualizace osobnostního profilu Jasudžiró Ozu: 28.3. 2024 12:30