Miomir 'Miki' Stamenkovič (1928 - 2011)


Filmový režisér Miomir „Miki" Stamenković se narodil v roce 1928 v srbském Kruševci. Patří mezi pionýry jugoslávského, resp. srbského žánrového filmu. Jeho tvorbě dominují především válečná (či partyzánská, chcete-li) dramata a detektivní či špionážní thrillery. Na druhou stranu byl také uznávaným dokumentaristou.

Námětem Pasti na generála (Klopka za generala) z roku 1971 je zejména hon na četnického velitele Dragoljuba Mihajloviće, ale také hon na domnělé či skutečné zrádce ve vlastních řadách. O rok později natočil podle scénáře Branimira Ščepanoviće další válečné drama Jak zemřít (Si të vdiset) produkované kosovskou společnosti Kosovafilmi. Kruh se uzavírá (SB zatvara krug) z ro-ku 1974 lze označit za špionážní thriller. Po formální stránce připomíná západní produkci a v rám-ci jugoslávské kinematografie nemá obdoby.

V roce 1976 natočil válečné drama Devojački most (Dívčí most) popisující skutečnou událost z roku 1943 - výměnu zajatých partyzánů za zajaté německé důstojníky. V roce 1981 Stamenković zabrousil filmem Nějaká jiná žena (Neka druga žena) do detektivního žánru, což bylo v Jugoslávii do té doby pole takřka neorané. Mezi kriminální thrillery je možné řadit i následující snímek Nebezpečná stopa (Opasni trag) z roku 1984 o boji se skupinou albánských nacionalistů.

V roce 1987 se vrátil filmem Lager Niš (Tábor Niš) do období 2. světové války. Příběh sleduje osudy vězňů umístěných v koncentračním táboře v srbském městě Niš. Zobrazená skupina je velmi různorodá - vězni různých národností, náboženského a politického smýšlení jsou z nej-různějších společenských tříd. A někdo z nich je významný partyzánským velitelem, kterého chtějí Němci odhalit. Posledním Stamenkovičovým hraným filmem je koprodukce s Východním Německem Volio bih da sam golub z přelomového roku 1990.


31.10.1928
Kruševac, Srbija, Jugoslávie
20.12.2011
Beograd, Srbsko
Miomir 'Miki' Stamenkovič csfd

Volio bih da sam golubLager NišDvostruki udarNebezpečná stopaNějaká jiná ženaDívčí mostKruh se uzavíráJak zemřítPast na generálaVlk z údolí ProkletíPod stejným nebemRazmena


Aktualizace osobnostního profilu Miomir 'Miki' Stamenkovič: 11.4. 2024 14:31