Jone Salinas (1918 - 1992)


Italská herečka Jone Salinas pronikla do světa filmu ve čtyřicátých letech 20. století řadou středně velkých rolí, jako řada jiných krásek její generace se ale musela smířit s úbytkem popularity po roce 1945. Narodila se na samém jihu Itálie v Reggio di Calabria, její vlastní jméno bylo Ione Martello. Od dětství toužila po herectví a dětskou vášeň nakonec realizovala studiem v Římě na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia.

Před kameru se vrátila až po druhé světové válce, mihla se například ve dvou francoouzských filmech pořízených částečně v Itálii (VĚZNICE PARMSKÁ - La chartreuse de Parme, 1947; RUY BLAS, 1947), zajímavou kreaci majitelky dolu baronky Lo Vasto předvedla v Germiho dramatu JMÉNEM ZÁKONA (In nome della legge, 1949). Později se objevila v epizodě ze života skladatele Franze Schuberta SYMFONIE LÁSKY (Sinfonia d’amore, 1956), několikrát hrála také se slavným komikem Totò (TOTÒ A MARCELLINO – Totò e Marcellino, 1958). Během padesátých let nicméně její význam jako filmové herečky klesal, a i když i na malém prostoru dokázala dát svým postavám patřičné vyznění, postupně se začala stahovat do soukromí.

Ve svých posledních filmech se přehrála do mateřských rolí, v povídkovém filmu DOBRÉ RODINY (Le belle famiglie, 1964) doplnila mezinárodní herecké obsazení v čele s Annie Girardot, naposledy se objevila jako matka jednoho z mladých hrdinů ve filmu ÚTĚK (La fuga, 1966; v tomto případě byla v titulcích jedinkrát uvedena s manželovým příjmením jako Jone Musu). Tehdy se její filmografie uzavřela na počtu 29 natočených snímků a od té doby žila v soukromí. Na veřejnosti se objevila naposledy v roce 1989 při otevření výstavy věnované tvorbě Pietra Germiho.

Jone Salinas zemřela následkem infarktu v Římě 27. května 1992 ve věku 74 let.


8.3.1918
Reggio Calabria, Itálie
27.5.1992
Řím, Lazio, Itálie
Jone Salinas csfd

Dobré rodinyFuga, LaTotò a MarcellinoCarosello del varietàSinfonia d'amoreGli uomini che mazcalzoni!Due sorelle amanoTaverna della libertà, LaJménem zákonaRuy BlasVertigine d'amoreVěznice parmskáL' ApocalisseMuž v doměSenza una donnaDanza del fuoco, LaGioco pericolosoInferno gialloSissignoraSoltanto un bacioL'allegro fantasmaL'amore cantaL'elisir d'amoreUltimo combattimento, L'FortunaL'arcidiavoloMelodie eterneTajemná maska


Aktualizace osobnostního profilu Jone Salinas: 18.4. 2024 07:31