Tecla Scarano (1894 - 1978)


Italská herečka Tecla Scarano byla významnou osobností divadla, ve vyšším věku ale odehrála také řadu zajímavých filmových rolí. Narodila se v Neapoli jako Tecla Moretti, příjmení Scarano přijala později po své matce Anně, která byla operetní zpěvačkou. Na jevišti stála již v devíti letech v Palermu, později se vrátila do rodné Neapole a začala se prosazovat jako zpěvačka a konferenciérka v hudebních kavárnách. V Neapoli se brzy stala populární osobností, během první světové války pak nastoupila k divadelní společnosti Raffaela Vivianiho, kde se brzy stala hlavní představitelkou charakterních divadelních rolí.

S Vittoriem de Sicou ostatně spolupracovala i později na filmu CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954), kde hrála služebnou porodní asistentky Annarelly (Marisa Merlini), o niž usiloval de Sica v roli strážmistra Carotenuta. Zmínkou si zaslouží i účast Tecly Scarano na mimořádně úspěšných komediích tehdy slavného komika Totò (BLÁZNIVÝ LÉKAŘ – Il medico dei pazzi, 1954; TOTÒ, VITTORIO A DOKTORKA – Toto, Vittoria e la dottoressa, 1957). V té době hrála Tecla Scarano i v dalších, dnes již zapomenutých filmech, v mezinárodním měřítku ji ale připomněly tituly z tehdy populárního žánru povídkových filmů (VČERA, DNES A ZÍTRA – Ieri, doggi, omani, 1963).

Již od poloviny padesátých let získávala novou popularitu i v televizi, ve filmu ji zviditelnila postava svérázné sousedky Rosalie z domu, v němž bydlela protagonistka Sophia Loren (MANŽELSTVÍ PO ITALSKU – Matrimonio all’italiana, 1964). Za tuto půvabnou kreaci temperamentní staré ženy získala v roce 1965 Stříbrnou stuhu za nejlepší výkon ve vedlejší roli, tuto cenu uděloval Italský syndikát filmových novinářů. Matku hlavního hrdiny (Ugo Tognazzi) pak hrála v komedii OTÁZKA CTI (Una questione d’onore, 1965), znovu ji ke spolupráci přizval také Eduardo de Filippo, v jehož filmu STŘÍLEJ SILNĚJI, JEŠTĚ SILNĚJI, NEROZUMÍM (Spara forte, più forte, non capisco, 1966).

Poslední léta života trávila Tecla Scarano v rodné Neapoli, nevyhýbala se ale ani dalším příležitostným nabídkám k natáčení v televizi. Tecla Scarano zemřela v Neapoli 22. prosince 1978 ve věku 84 let.


20.8.1894
Napoli, Campania, Itálie
22.12.1978
Napoli, Campania, Itálie
Tecla Scarano csfd

I nostri maritiOtázka ctiSpara forte, piů forte, non capiscoLetti sbagliatiMade in ItalySvatební pochodTe lo leggo negli occhiManželství po italskuVčera, dnes a zítraSolitudinePerfide ma belleLa trovatella di PompeiPrimo applausoTe sto' aspettannoTotò, Vittorio a doktorkaScapricciatielloAmericano a Roma, UnBláznivý lékařChléb, láska a žárlivostZlato NeapoleE Napoli cantaTallone di Achille, IlNejkrásnějšíLo zappatoreDěti se na nás dívajíTo jsem byl jáDiario di un giudice


Aktualizace osobnostního profilu Tecla Scarano: 5.3. 2024 04:53