Paul Mercey (1923 - 1988)


Slavný švýcarský představitel vedlejších rolí bodrých mužů se narodil 10. ledna 1923 v Bělehradu jako Paul Georges Muller. V mládí se s rodinou přestěhoval do Paříže, kde úspěšně složil maturitní zkoušku a absolvoval kurzy herectví.

Od šedesátých let se objevuje ve filmech, které jsou dobře známy i českému publiku. Obtloustlého muže s černým knírem, kterému v tureckých lázních Bourvil a Louis de Funès zpívají píseň Tea for Two, poněvadž ho mají za velitele anglických letců, si zahrál ve VELKÉM FLÁMU (La Grande vadrouille, 1966); jako majitel stavební firmy Pellot se objevil ve filmu TETOVANÝ (Le Tatoué, 1968); ve VELKÉM ŠÉFOVI (Le Cerveau, 1969) zase ztvárnil souseda, který si stěžuje na hluk z bytu plukovníka Matthewse. V roli faráře, kterému vichřice odnesla střechu z kapličky, se objevil v ČETNÍKOVI VE VÝSLUŽBĚ (Le Gendarme en balade, 1970); jako pomstychtivého řidiče jsme ho mohli zahlédnout v RABÍNOVI JÁKOBOVI (Les Aventures de Rabbi Jacob, 1973); ve filmu KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA? (Mais oů est donc passée la septieme compagnie?, 1973) si zahrál naštvaného vesničana. Později se ještě objevil v několika známějších titulech, rolí však postupně ubývalo.

V 60. letech navázal Mercey spolupráci s Jeanem Yannem, který působil jako žurnalista u ORTF. Interpretoval Yannovy komické skeče DOPRAVA V ŘÍMĚ nebo PRO MILOVNÍKY SILNIČNÍ HUDBY, v pozdějších letech se objevil i v několika jeho zfilmovaných komediích, např. JÁ POTŘEBUJI PRACHY, ČÍŇANÉ V PAŘÍŽI, ŠOUBYZNYS, VE TŘI ČTVRTĚ NA DVĚ PŘED KRISTEM nebo VOLNOST, ROVNOST, NAKLÁDANÉ ZELÍ - role vůdce Sansculotů v posledním jmenovaném filmu z roku 1985 je rovněž i poslední filmovou rolí herce Paula Merceyho.

Mezitím se Mercey také věnoval divadlu, na němž debutoval v Théâtre de Paris roku 1950 hudební komedií IL FAUT MARIER MAMAN. Zejména pak v 70. letech se objevoval ve slavném souboru divadelních her s významnými francouzskými herci Au théâtre ce soir, který se vysílal v televizi v letech 1966 až 1985. Vystoupil třeba ve hře režiséra Roberta Lamoureuxe FRÉDÉRIC nebo ve DVANÁCTI ROZHNĚVANÝCH MUŽÍCH. V nich si zahrál dokonce dvakrát, a to v roce 1958 a 1970.


10.1.1923
Bělehrad, Srbsko, Jugoslávie
7.1.1988
Férolles-Attilly, Francie
Paul Mercey csfd

Liberté, égalité, choucrouteDárekVe tři čtvrtě na dvě před KristemLa Double vie de Théophraste LonguetLa Petite valiseLe Vol d'IcareZ pekla k vítězstvíBažanti a cizinecká legieQuatre jours à ParisGangL'évasion de Hassan TerroSexuellaAkce Lady MarlèneBez problémuFrancouzská spojka IINávrat sedmé rotyVíc než pouhý strachŠoubyznysDvě dívky v jednom pyžamuGross ParisHodinář od sv. PavlaČtyři sluhové a kardinálČtyři sluhové a čtyři mušketýřiČíňané v PařížiHit!Kam se poděla sedmá rota?Moi y'en a vouloir des sousNejpomatenější rozumRabín JákobL'IngénuL'odeur des fauvesRomulus le grandAmourČetník ve výslužběTři muži na jednom koniVelký šéfCatherineTetovanýDva na cestěProtigangová brigádaSympatický darebaUn beau dimancheUn monde nouveauVelký flámAgente 077 missione Bloody MaryBáječná AngelikaVelký pánLes Yeux cernésPatateBébert et l'omnibusLa Soupe aux pouletsLes BricoleursLes ViergesMelodie podzemíMůj strýček gangsterGentleman z EpsomuL'Oeil du monocleLe Petit Garçon de l'ascenseurLemmy pour les damesLes Culottes rouges


Aktualizace osobnostního profilu Paul Mercey: 21.3. 2024 01:01