Samson Fainsilber (1904 - 1983)


Samson Fainsilber měl rumunský původ, celou svou hereckou kariéru ale strávil ve Francii, od velkých rolí ve třicátých letech 20. století přešel k menším partům, své místo v historii francouzské kinematografie má však jisté. Narodil se ve městě Iasi na východě Rumunska, jeho otec Matieu Rusu byl novinářem. Řada rumunských intelektuálů a umělců zamířila po první světové válce do Francie, Samson Fainsilber tak vyrůstal v Paříži, díky otcovým kontaktům se od dětství sbližoval s uměleckým prostředím a na jevišti stál poprvé již v polovině dvacátých let (Théâtre des Mathurins).

Za druhé světové války se Samson Fainsilber držel v ústraní, výraznou vedlejší roli inspektora Vebera ztvárnil ve filmu MODRÝ EXPRES (Retour à l’aube, 1938), který byl uveden i v českých kinech, znovu se před kamerou objevil až po roce 1945 (DOROTHÉE HLEDÁ LÁSKU – Dorothée cherche l’amour, 1945). Mezitím se oženil s herečkou Simone Paris a spolu hráli ve výpravných historických filmech Sachi Guitryho (KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m’était conté, 1954; KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA – Si Paris nous était conté, 1956); v obou těchto filmech hrál Fainsilber kardinála Mazarina.

Mezitím začal spolupracovat i s televizí, kde hrál v řadě historických inscenací a seriálů, v 70. letech se mihnul ve filmech RUBÁŠ NEMÁ ŽÁDNÉ KAPSY (Un linceul n’a pas de poches, 1975), několikrát točil také s J. P. Belmondem a v roli starého maskéra si jej můžeme všimnout v komedii ZVÍŘE (L’animal, 1977). Objevil se také ve dvou dílech populárního kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1978, 1984) nebo v historických seriálech PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972) a ZOLA (Ěmile Zola ou La conscience humaine, 1978), před filmovou kamerou hrál naposledy Zoltána Forbeka, otce jednoho z protagonistů v lyrickém titulu ŽIVOT JE ROMÁN (La vie est un roman, 1983).

Samson Fainsilber zemřel následkem infarktu v Paříži 19. prosince 1983 ve věku 79 let. Jeho manželkou byla francouzská filmová a divadelní herečka Simone Paris (1909-1985).


18.6.1904
Iasi, Rumunsko
19.12.1983
Paříž, Île de France, Francie
Samson Fainsilber csfd

Život je románLe Canard sauvageSaint Louis ou La royauté bienfaisanteFeu Don JuanKarel a LucieSubversionProzřetelnostZvířeIl faut vivre dangereusementRubáš nemá žádné kapsyStaviskyUrielSi Paris nous était contéSi Versailles m'était contéLe Village de la colèreDorothée cherche l'amourLes ClandestinsTourbillon de ParisRetour à l'aubeEscaleGangster malgré luiJérôme Perreau héros des barricadesLe BossuNapoléon BonaparteOdetteLa Porteuse de painJocelynRoger la HonteLes Trois MousquetairesMater dolorosaKonec světaLe RequinDisparitionsOn sort ce soirLes Dossiers éclatésPapa PouleÉmile Zola ou La conscience humaineFachodaLes HéritiersUn juge, un flicLes Rois mauditsLes Dossiers du professeur MorganThibaudPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Samson Fainsilber: 15.4. 2024 13:39