Joseph F. Biroc (1903 - 1996)


Joseph Biroc se stal jedním z nejvšestrannějších kameramanů v Hollywoodu a pracoval na filmech téměř všech žánrů. V roce 1918 začínal jako asistent ve studiu Paragon, které se nacházelo v prvním americkém „hlavním městě filmu“ Fort Lee ve státě New Jersey. Odtud přešel do studia Paramount na Long Islandu jako asistent kamery a v roce 1927 se ocitl v Hollywoodu. Na základě smlouvy s RKO přijal řadu zakázek jako druhý kameraman, často bez nároku na honorář. Jedním z jeho prvních áčkových filmů byl western Cimarron, kde asistoval Edwardu Cronjagerovi. V roce 1940 se Biroc stal plnohodnotným kameramanem pod vedením George J. Folseyho, ale druhá světová válka jeho kariéru přerušila.

Další plodná spolupráce byla s producentem Irwinem Allenem, který Biroca najal jako vedoucího akční jednotky (Fred J. Koenekamp vedl první jednotku) pro natáčení svého katastrofického eposu Skleněné peklo za 14 milionů amerických dolarů, realizovaného na osmi největších zvukových scénách společnosti 20th Century Fox. Biroc měl na starosti natáčení nejdramatičtějších (a nejnebezpečnějších) scén a spolupracoval s legendárními tvůrci speciálních efektů A. D. Flowersem a L. B. Abbottem (kterého se podařilo přesvědčit, aby se pro tento projekt vrátil z důchodu).

Biroc použil osm kamer v tandemu, které pokrývaly co nejvíce úhlů a pozic, zoomové objektivy se používaly pro zprostředkování pocitu pohybu tam, kde byl fyzický prostor omezující. Zásadní význam mělo také načasování: hasičský sbor Los Angeles, který dohlížel na bezpečnostní aspekty pyrotechniky poháněné propanem, omezil dobu, kdy byl oheň nejintenzivnější, na maximálně 20 až 30 sekund. Scény musely být natočeny v tomto omezeném časovém rámci. Vzhledem k tomu, že zničené kulisy byly přestavěny nebo opraveny, docházelo ke zpožděním v návaznosti, někdy i v řádu několika týdnů. Jak později poznamenal Biroc: „Nešlo jen o to, aby po tak dlouhém časovém intervalu byli všichni a všechno na správném místě, ale také o to, abychom byli schopni zachytit vzhled a náladu, kterou vytvořila Fredova jednotka.“ Za svou práci na filmu Skleněné peklo se Biroc stal zaslouženě spolu s Koenekampem držitelem Oscara za nejlepší kameru za rok 1974.

Po zbytek desetiletí odváděl Biroc nejlepší práci pro televizi. Jedné z nejlepších politických minisérií, která kdy byla natočena, strhujícímu Washingtonu, vtiskl smysl pro realismus (a byl za to nominován na cenu Emmy): Washington: Behind Closed Doors, fikci Watergate a Nixonovy vlády. V ostrém tematickém kontrastu spolupracoval s Melem Brooksem na zásadním komediálním westernu Ohnivá sedla a s Jimem Abrahamsem a Davidem Zuckerem na neméně zábavné letecké frašce Připoutejte se, prosím!. Biroc, který má na svém kontě úctyhohodných 159 snímků, odešel v roce 1986 do důchodu a o dva roky později mu byla udělena cena ASC za celoživotní dílo.


12.2.1903
New York City, New York, USA
7.9.1996
Woodland Hills, Los Angeles, California, USA
Joseph F. Biroc csfd

Time Out for DadA Winner Never QuitsOutrage!A Death in CaliforniaHell TownDesperate LivesHammettPřipoutejte se, prosím! 2...All the MarblesKarbaníkA Family Upside DownLittle WomenStvořitelChlapci ze sboruSST: Death FlightHraběnka a lišák z DirtwateruPodivná spravedlnostHonky TonkNejtěžší yardOhnivá sedlaShanksThursday's GameWonder WomanCahill, U. S. marshalSupermanVládce severní dráhyGidget Gets MarriedPlaymatesPokřivená srdceUlzanův nájezdBrianova píseňGrissomova bandaMrs. Pollifax-SpySíťÚtěk z Planety opicPříliš pozdní hrdinaCo se vlastně stalo tetě Alici?DetektivLegenda o Lylah ClarovéLikvidace sestry GeorgeŽena v mořiEnter LaughingPan FitzwillyPoprask v mincovněTony RomeWarning ShotRusové přicházejí! Rusové přicházejí!The SwingerLet FénixeBullet for a BadmanKitten with a WhipRide the Wild SurfSladká CharlotteThe Young LoversTo Trap a SpyViva Las VegasBye Bye Birdie


Aktualizace osobnostního profilu Joseph F. Biroc: 2.12. 2023 23:08