Vera Molnar (1923 - 1986)


Německá herečka Vera Molnar hrála pouze v patnácti filmech, přesto se v poválečných letech stala hvězdou v celé západní Evropě. Jestliže ale její cesta k herectví byla poměrně spletitá, sestup do anonymity koncem padesátých let 20. století byl naopak snadnou a rychlou záležitostí. Její vlastní jméno byla Vera Kment, jejím otcem byl maďarský inženýr, matka měla německý původ, mezi předky z matčiny strany byl slavný německý básník Gustav Freytag. Vera se narodila ve Vídni, podle jiných zdrojů byl jejím rodištěm německý Frankfurt nad Mohanem.

Na hudebním festivalu v Salzburgu ji objevil režisér Géza von Cziffra, který jí vymyslel umělecký pseudonym Vera Molnar a obsadil ji do vedlejší role ve filmu ĎÁBELSKÁ LÁSKA (Höllische Liebe, 1949), již v dalším filmu NEBEZPEČNÍ HOSTÉ (Gefährliche Gäste, 1949) jí von Cziffra svěřil hlavní roli po boku Wolfa Albach-Rettyho. Osudovým obdobím v několika směrech se pro Veru Molnar stal rok 1950. Tehdy se rozvedla s Markusem Moserem, hlavně ji ale na delší dobu vyřadila z provozu těžká autonehoda cestou z natáčení v severním Německu. Auto (které řídil Géza von Czifra) se srazilo s kamiónem a Vera Molnar utrpěla vážná zranění, měla dvakrát zlomenou pravou nohu, zlomeninu spodiny lebeční a horní čelisti, četné šrámy v obličeji však kupodivu nezanechaly žádné viditelné následky.

K natáčení se vrátila po půlročním léčení v září 1950 a muzikál TŘETÍ ZPRAVA (Die Dritte von rechts, 1950) byl velkým úspěchem německých Vánoc v roce 1950, ústřední píseň v podání Very Molnar se navíc stala velkým hitem. Do dalších filmů ji znovu angažoval Géza von Cziffra, veřejným tajemstvím se stal i jejich soukromý vztah a obývali spolu dům v Hamburku (přestože von Cziffra byl ženatý, jeho manželka ale žila ve Vídni). Vera Molnar měla hrát i v italském filmu JOLANDA, DCERA ČERNÉHO KORZÁRA (Jolanda, la figlia di corsaro nero, 1952), titulní roli zde ale nakonec dostala nově objevená švédská kráska May Britt. Vera Molnar nicméně hrála alespoň v britském filmu PŘÍBĚHY Z PĚTI MĚST (A Tale of Five Cities, 1951).

Dostala nabídku i k filmování v Hollywoodu, kvůli staršímu vroubku v trestním rejstříku z roku 1946 ale nedostala vízum. V Německu ale slavila další triumf s hlavní rolí v romantickém muzikálu BAREVNÝ SEN (Der bunte Traum, 1952), nejdražším německém filmu od konce války (režie opět Géza von Cziffra). V roce 1952 se Vera Molnar usadila v Itálii, kde hrála v dalších čtyřech filmech. Po boku slavného komika Totò odehrála hlavní ženský part v komedii KDE JE SVOBODA? (Dov’è la libertà?, 1954); Totò byl sázkou na jistotu v komerční úspěšnosti, což se týkalo i tohoto filmu, který jen v italských kinech vidělo bezmála dva a půl miliónu diváků. V mytologickém příběhu ODYSSEUS (Ulisse, 1954) se nicméně mihla jen v epizodní roli, vedlejší úloha jí pak připadla i v životním příběhu italského hudebního skladatele Pietra Mascagniho NESMRTELNÉ MELODIE (Melodie immortali, 1955). Její filmografii uzavírá německý film ZWEI HERZEN IM MAI (1958).


5.10.1923
Frankfurt nad Mohanem, Německá říše
16.3.1986
Řím, Lazio, Itálie
Vera Molnar csfd

Navrtávač děrLehké ublížení na těleRocková skupina Pes PlešatecZlosynovéZwei Herzen im MaiPalco all'opera, UnDas Bekenntnis der Ina KahrKde je svoboda?UlisseDer Vetter aus DingsdaDer Bunte TraumMelodie immortali - MascagniA Tale of Five CitiesMein Freund, der DiebDie Dritte von rechtsGabrielaMann, der sich selber sucht, DerGefährliche GästeHöllische Liebe


Aktualizace osobnostního profilu Vera Molnar: 12.11. 2023 14:00