Nerio Bernardi (1899 - 1971)


Charismatický elegán s hlubokým hlasem Nerio Bernardi natočil více než 200 filmů, a i když nikdy nehrál hlavní roli, díky početné participaci na desítkách filmů různých žánrů zůstává jeho jméno v Itálii dobře známé. Pocházel ze starobylého města Bologna a ve svých začátcích neměl úplně jasno, co by chtěl dělat, vystřídal studium matematiky a medicíny, poté získal hudební průpravu a nakonec po první světové válce začal hrát divadlo.

V polovině třicátých let se Nerio Bernardi vrátil i k práci ve filmu, v roli hraběte Confalonieriho byl manželem titulní hrdinky (Marta Abba) v historickém dramatu TERESA CONFALONIERI (1937), zmínku si zaslouží i dobrodružný film ČERNÝ KORZÁR (Il corsaro nero, 1937), který byl tehdy uveden i v Československu (Bernardi zde hrál velkou roli guvernéra v Maracaibu). I když se objevoval ve filmech různých žánrů, historické a životopisné snímky začaly v jeho filmografii převažovat. Hrál například vynálezce Alexandra Grahama Bella ve filmu ANTONIO MEUCCI (1940) nebo knížete d’Este v životopisném snímku LUCRECIA BORGIA (1940). Připomeňme ale i detektivku U ČERNÉHO PANTERA (La pantera nera, 1942), která byla opět uvedena i u nás.

Koncem války s dalšími herci i režiséry odešel z bezpečnostních důvodů do Španělska. Zatímco někteří kolegové se tu uplatnili i ve filmech, Bernardi se věnoval pouze dabingu a před kameru se dostal znovu až po roce 1945 po návratu do Itálie. V poválečném období zůstával velmi vytíženým představitelem vedlejších rolí. Znovu to byly historické filmy, ale i úspěšné komedie s populárním komikem Totò, u nás jsme jej mohli vidět také v několika francouzských filmech (FANFÁN TULIPÁN – Fanfan la Tulipe, 1952; TEREZA RAQUINOVÁ – Thérèse Raquin, 1953). Své bohaté zkušenosti mezitím zúročil i jako pedagog a od roku 1952 vyučoval herectví na Akademii dramatických umění v Římě.

Během padesátých let se Nerio Bernardi stal jednou z vyhledávaných osobností pro žánr sandálu a meče, připomeňme alespoň některé, v nichž na sebe vzal podobu skutečných i mýtických osobností. Byl například mykénským králem Agamemnonem (TROJSKÁ VÁLKA – La guerra di Troia, 1961) nebo básníkem Ciceronem (CAESAR DOBYVATEL – Giulio Cesare, il conquistatore delle Gallie, 1962). Znovu dostával příležitosti i v adaptacích literárních děl a titulech z novější historie, ve filmu VANINA VANINI (1961) se například objevil jako kardinál Savelli. Z jeho participace na zásadních dílech přelomu 50. a 60. let připomeňme postavu advokáta Villaniho filmu SVĚDEK, KTERÝ NEPROMLUVIL (La lunga notte dell’43, 1960), mihnul se i ve slavném filmu V PLNÉM SLUNCI (Plein soleil, 1960).


23.7.1899
Bologna, Itálie
12.1.1971
Řím, Lazio, Itálie
Nerio Bernardi csfd

Tygr z MompracemuSalvare la facciaSatanikMagnifico Texano, IlWanted Johnny TexasJá, já, já ... a ti druzíLe Saint prend l'affûtSe tutte le donne del mondoLa Rivincita di IvanhoeLatinský milovníkLe notti della violenzaMontagna di luce, LaCoriolano: eroe senza patriaIl leone di TebeIl terrore dei mantelli rossiLa vendetta dei gladiatoriMarziani hanno dodici mani, ISansone contro il corsaro neroTre centurioni, IBrenno il nemico di RomaGli imbroglioniL'invincibile cavaliere mascheratoMolochZorro a tři mušketýřiCol ferro e col fuocoGiulio Cesare, il conquistatore delle GallieHorace 62Karibský sokolLa leggenda di EneaRegina per Cesare, UnaTotò contro MacisteZorro alla corte di SpagnaCidKorsičtí bratřiLe BaccantiMasnadieri, IPsycosissimoStrada dei giganti, LaTrojská válkaVanina VaniniVendetta di Ursus, LaCanto nel deserto, UnCavalcata selvaggiaLa Donna dei faraoniLe Passage du RhinLes CosaquesNesnáze s kariérouNuits de Raspoutine, LesSvědek, který nepromluvilTeseo contro il minotauroV plném slunciCaltiki - il mostro immortaleCaterina Sforza, la leonessa di RomagnaI battellieri del VolgaKrálové FrancieVendicatore, IlSorrisi e canzoniConte di Matera, IlLa ragazza del palioLiane, die weiße Sklavin


Aktualizace osobnostního profilu Nerio Bernardi: 3.11. 2023 14:13