Alfonzó (1912 - 1987)


József Markos vystupoval pod uměleckým jménem Alfonzó. Byl to maďarský komik, humorista, artista a herec, který se zaměřoval na parodie ve které hojně využíval pantomimu.

Jeho herecká kariéra začala v momentě, kde si ho všiml majitel podniku Flaschner Ernő a poslal ho na jeviště parodizovat. Vystupoval pod uměleckým jménem Jo Stan. V roce 1940 zakázali používat anglická a francouzská jména a tak se přejmenoval na Alfonzó. V roce 1944 ho kvůli židovskému původu poslali do pracovního tábora, z kterého se mu ale podařilo uprchnout. Později pracoval jako zdravotnický pomocník v nemocnici Rókus. Tady se seznámil s ruským důstojníkem s kterým se jako tlumočník dostal do Szegedu, kde začal hrát v divadle.

V roce 1948 se vrátil zpět do Budapešti, kde pracoval v cirkuse hlavního města. V roce 1952 nastoupil do divadla Royal Színház a poté do Vidám Színpad kde zůstal až do penze. Na začátku 50. letech hrál menší role ve filmech a vystupoval v reklamách.

Měl tři děti. Dva syny a jednu dceru, všichni se vydali v jeho stopách a stali se komiky. Byl vyznamenán několika oceněními. V roce 1952 Stříbrným křížem za zásluhy, v roce 1969 dostal ocenění Zasloužilý umělec a v roce 1982 zlatý Řád práce. Zemřel v Budapešti v roce 1987.


28.2.1912
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko
31.5.1987
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Maďarsko
Alfonzó csfd

Váljunk el!Sedm tun dolarůÖrökzöld fehérben feketébenA főnökAhoj, moře!A halhatatlan légiós, akit csak péhovárdnak hívtakAhoj, bráško!Děržis za oblakaÉn vagyok, JeromosHatholdas rózsakertKonec psychologa7 kérdés a szerelemröl (és 3 alkérdés)Dávné létoNem várok holnapig...Közbejött apróságMinden kezdet nehéz I-IINem szoktam hazudniÉs akkor a pasas...Kár a benzinértAz attasé lányaMeztelen diplomataRendszáma ismeretlenSlágermúzeumSzínészek a porondonCsudapestMájusi körhintaVšichni jsou nevinní?Babí létoNapfény a jégenPušky a holubiDvě patra štěstíDollárpapaTanár úr, kérem...Dobrý příkladKrejcárekCivil na hřištiDíszmagyarPodivuhodné prázdniny rodiny SmolíkovyDoktor BuboSzép maszkokTvrďáček a bramborový nosPodivuhodná dobrodružství Vladimíra SmolíkaBorsZenés TV színházOdkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy


Aktualizace osobnostního profilu Alfonzó: 2.3. 2024 05:28