Al St. John (1893 - 1963)


Al St. John, někdy uváděný také jako Al Saint John nebo „Fuzzy“ St. John, se narodil jako Alfred St. John, jediné dítě Nory N. a Waltera St. Johna, který pracoval jako farmářský dělník a později na stavbách. Mladý Al vstoupil do světa filmu v roce 1911, zpočátku jako komparzista a v malých rolích, brzy se však propracoval do rolí vedlejších a nakonec až do hlavních úloh v groteskách, kde uplatnil svoje akrobatické schopnosti, když to postava a situace vyžadovaly. Byl jedním z filmové party slavných – ovšem naprosto neschopných – „keystoneských strážníků“ (Keystone Kops). Jeho strýcem z matčiny strany byl ve své době velice populární komik Roscoe „Fatty“ Arbuckle, který mu také v jeho začátcích u Macka Sennetta a jeho Keystone Film Company podal pomocnou ruku.

Nástup zvuku Ala nebyl problém, časem začal představovat zanedbané vousaté figurky, jako byl např. „Uncle Jed“ v grotesce Bustera Keatona Love Nest on Wheels (1937). Ve stejném roce se začal objevovat ve vedlejších rolích vedle tehdejších „kovbojských“ hvězd jako Fred Scott a později Jack Randall, ale většinu filmů natočil u nízkorozpočtového studia Producers Releasing Corporation (PRC). Zde se na plátnech objevoval jako „Fuzzy Q. Jones“ v seriálech Billy the Kid s Bobem Steelem, v Lone Rider (s Georgem Houstonem a později Bobem Livingstonem) a v Billy the Kid/Billy Carson s Busterem Crabbem. Za zmínku stojí, že pod jménem „Fuzzy“ původně vystupoval herec John Forrest „Fuzzy“ Knight a studio také původně uvažovalo o jeho obsazení. Poté, co získal roli St. John, převzal od hereckého rivala i přezdívku.

Majitelé kin „Fuzzyho“ St. Johna milovali, byl v té době velkou diváckou atrakcí a během projekce v Evropě velkou měrou přispíval k plnění pokladen. Natočit tyto „ultranízkorozpočtové“ westerny trvalo jen něco málo přes týden a Crabbe se St. Johnem tak spolu ve velice krátké době vytvořili šestatřicet filmů. Poté, co Crabbe studio opustil, byl k St. Johnovi do dvojice „přidělen“ Lash LaRue. Al St. John se jako Fuzzy nakonec představil ve více než osmdesáti westernech. Ve filmu The Law Of The 45's (1935) vytvořil rovněž postavu jménem „Stoney“. Z dalších westernů uveďme The Roaming Cowboy (1937), Frontier Scout (1938) nebo The Rangers' Round-Up (1938).

St. Johnova kariéra trvala 40 let a na svém kontě má více než 330 filmů jako herec a 23 jako režisér. V posledních deseti letech života, po ukončení filmové kariéry, se objevoval na různých poutích, v rodeu, televizi a také na amerických vojenských základnách v cizině. Cestoval s Wild West Show Tommyho Scotta a na jednom turné ho v Georgii v motelu zastihla smrt: utrpěl srdeční infarkt a dle tehdejších zpráv skonal v náručí své ženy, Flo-Bell Moore (v letech 1926–1957 byla jeho ženou herečka Yvonne June Villon Price Pearce). Po obřadu a kremaci byl jeho popel převezen do Homosassa Springs na Floridě, kde byl uložen na rodinném sídle „Double F Ranch“. Za zásluhy o filmový průmysl má dnes Al St. John svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.


10.9.1893
Santa Ana, California, USA
21.1.1963
Lyons, Georgia, USA
Al St. John csfd

The Mack Sennett Collection: Volume OneMeanwhile, Back at the RanchFrontier Phantom, TheThe Black LashThe Thundering TrailThe Vanishing OutpostKing of the BullwhipThe Daltons' WomenOutlaw CountrySon of Billy the KidSon of a BadmanDead Man's GoldFrontier RevengeMark of the LashBorder FeudCheyenne Takes OverGhost Town RenegadesLaw of the LashPioneer JusticeReturn of the LashStage to Mesa CityThe Fighting VigilantesGentlemen with GunsGhost of Hidden ValleyMy Dog ShepOutlaws of the PlainsOverland RidersPrairie BadmenTerrors on HorsebackBorder BadmenFighting Bill CarsonGangster's DenHis Brother's GhostLightning RaidersPrairie RustlersRustler's HideoutShadows of DeathStagecoach OutlawsFrontier OutlawsFuzzy Settles DownI'm from ArkansasOath of VengeanceThe DrifterThundering Gun SlingersValley of VengeanceWild Horse PhantomBlazing FrontierCattle StampedeDead Men WalkDeath Rides the PlainsDevil RidersFugitive of the PlainsLaw of the SaddleMy Son, the HeroRaiders of Red GapThe Kid Rides AgainThe RenegadeWestern CycloneWild Horse RustlersWolves of the Range


Aktualizace osobnostního profilu Al St. John: 26.2. 2024 05:16