Priscilla Allen (1938 - 2008)


Priscilla Allen byla americká divadelní herečka, režisérka a pedagožka. Do historie filmu se zapsala roličkou v Total Recall.

Zkusila prorazit na Broadwayi, ale kromě několika rolí na off-broadwayské scéně bylo jediným úspěchem seznámení s budoucím manželem Dennisem Allenem. Herecký kolega ji roku 1963 požádal o ruku, rok strávili v Los Angeles a po návratu do San Diega vstoupil Dennis do policejního sboru. I nadále herecky působil po boku své ženy a narodily se jim tři dcery. V roce 1977 však došlo k tragédii, když byl Dennis zabit ve službě. Při zásahu v místní čtvrti Golden Hills proti agresivnímu muži s nožem a ukrytou zbraní byl střelen do hrudi a nárazem vyhozen přes balkon z druhého patra. Byl na místě mrtev a Priscilla zůstala sama na tři děti ve věku 7, 9 a 13 let.

Priscilla se stala zakládajícím členem dramatického sboru Školy výtvarných a múzických umění v San Diegu, kde od roku 1980 začala působit i pedagogicky. Za více než 40 let se stala neodmyslitelnou součástí místní kulturní scény, když působila na většině divadelních scén v San Diegu. Na jevišti se představila jako June Buckridge v „The Killing of Sister George“ / „Likvidace sestry George“, rolí paní Hudsonové ve hře Raye Bradburyho „Fahrenheit 451“, hrála královnu Alžbetu I, „Velkou mámu“ ve hře „Kočka na rozpálené plechové střeše“ nebo Amandu Wingfield ve „Skleněném zvěřinci“, obě od Tennessee Williamse. Na juniorských scénách působila i režisérsky. Mezi její studenty patřili Sara Ramirez nebo Lou Romano.

Ve filmografii je ikonická její role „tlusté dámy“ s vybuchující hlavou ve Verhoevenově megahitu Total Recall (1990). Filmaři hledali vysokou, statnou ženu, proporčně odpovídající muskulatuře Arnolda Schwarzeneggera a ve finále se rozhodovali mezi Priscillou a americkou zápasnicí v těžké váze Dee Booher, známou jako Matilda the Hun nebo Queen Kong. Priscilla byla vybrána pro své herecké zkušenosti a filmaři použili při natáčení i její cestovní pas, kterým se Quaid prokazuje při příletu na Mars.


19.7.1938
Buffalo, New York, USA
14.8.2008
La Jolla, California, USA
Priscilla Allen csfd

Let Others SufferNěkdo to rád studenéTotal RecallHappy Days


Aktualizace osobnostního profilu Priscilla Allen: 3.4. 2024 15:09