Lyne Clevers (1909 - 1991)


Francouzská umělkyně Lyne Clevers byla především operetní a muzikálovou zpěvačkou, v meziválečném období se uplatnila i jako filmová herečka. Přestože v její filmografii převažují nenáročné komedie, objevila se také ve dvou zásadních dílech významného režiséra Jacquese Feydera. Narodila se v Paříži a pocházela z rodiny židovských přistěhovalců, její vlastní jméno bylo Céline Marie Rhalewsky. V dětství ztratila oba rodiče a v osmi letech ji adoptoval divadelní režisér Adolphe Clevers, jehož jméno také přijala.

Její popularita kabaretní a operetní zpěvačky nemohla uniknout zájmu filmařů a poprvé stála před kamerou již v roce 1931, poté natočila několik krátkých snímků, vrchol její filmové kariéry spadá do let 1934-1935, kdy hrála v jedenácti filmech. Není nijak překvapivé, že se objevila ve filmové verzi operety ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA (Princesse Czardas, 1934), kde hrála komtesu Stasi, jednu z hlavních rolí ztvárnila v nenáročné veselohře DÍVKY NA VDÁVÁNÍ (Jeunes filles à marier, 1935). Za zmínku stojí participace na dvou filmech již zmíněného Jacquese Feydera, nejprve to byla VELKÁ HRA (Le grand jeu, 1934), o rok později hrála prodavačku ryb v mezinárodně oceněném titulu HŘÍŠNÉ ŽENY BOOMSKÉ (La kermesse héroique, 1935). Její poslední filmovou rolí byla postava královny Anny Rakouské, kterou zosobnila v historické komedii ČTYŘI HODINY ZRÁNA (Quatre heures du matin, 1937).

V roce 1938 se Lyne Clevers provdala, jejím manželem se stal René Bolloré (1912-1999) z významné průmyslnické rodiny; holding Bolloré dodnes patří k významným evropským producentům papíru, konkrétně René již před válkou šéfoval jedné z rodinných továren na cigaretové papírky. Za druhé světové války se René Bolloré zapojil do odboje, Lyne Clevers se vzhledem ke svému židovskému původu musela skrývat a s falešnou identitou přežila dobu německé okupace na různých místech Francie.

Po válce se pokusila o návrat k umělecké kariéře, znovu vydávala gramofonové desky a zpívala i na jevišti. Stejně jako v jiných zemích, tak i ve Francii ovšem kabaret a opereta doznaly značného útlumu a nálepky předválečného přežitku. Lyne Clevers se na veřejnosti představila naposledy v roce 1954 ve slavné pařížské Olympii, od té doby žila v soukromí. Zemřela zcela zapomenutá v listopadu 1991 ve městě Poissy na sever od Paříže ve věku 82 let.


22.10.1909
Paříž, Île de France, Francie
28.11.1991
Poissy, Francie
Lyne Clevers csfd

Quatre heures du matinGribouilleBillet de mille, LeHříšné ženy boomskéJeunes filles à marierCavalier Lafleur, LeLe grand jeuMam'zelle SpahiMinuit, place PigallePrincesse CzardasC'était un musicienLes vingt-huit jours de ClairetteRemousAmours viennoisesLes bleus de l'amourLa joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Lyne Clevers: 21.10. 2023 19:25