Brian Keith (1921 - 1997)


Americký herec Brian Keith, vlastním jménem Robert Keith Richey, Jr. se narodil 14. listopadu 1921 v Bayonne (New Jersey) do herecké rodiny. Jeho otec byl charakterní herec Robert Keith a matka divadelní herečka Helena Shipman. Na filmovém plátně debutoval již ve svých třech letech, se svým otcem v němém filmu PIED PIPER MALONE (1924). Rodiče se v roce 1926 rozvedli a otec se následující rok oženil s mladou herečkou Peg Entwistle. Manželství vydrželo jen do roku 1929 a Peg, která neunesla svůj herecký neúspěch v roce 1932 ukončila svůj život skokem z "H" nejslavnějšího billboardu "Hollywood Sign" v Los Angeles. To byl první, ale bohužel ne poslední Brianův "zážitek" se sebevraždou.

Na filmovém plátně se pravidelně začal objevovat začátkem 50. let a vytvořil desítky, většinou výrazných vedlejších rolí. Dvakrát ztvárnil postavu prezidenta Spojených států pod režijní taktovkou Johna Miliuse. Theodore Roosevelta ve filmu VÍTR A LEV (1975) a v roce 1997 v televizním filmu TVRDÍ CHLAPY jeho předchůdce Williama McKinleyho. Filmové role přijímal jen zřídka, větší uplatnění našel v práci pro televizi. Za svou kariéru se objevil v několika TV filmech a seriálech. Za roli strýce Billa Davise v seriálu "FAMILY AFFAIR" (1966 - 1971) byl třikrát v letech 1967 - 1969 nominován na cenu Emmy.

Brian Keith byl třikrát ženatý. První ženou byla do roku 1955 Frances Helm. Téhož roku se oženil s Judith Landon. V roce 1970 si vzal havajskou herečku Viktorii Young. Společně hráli například v televizním seriálu "THE BRIAN KEITH SHOW" (1972 - 1974). Viktoria se také objevila ve dvou epizodách u nás známého seriálu "HARDCASTLE A MCCORMICK" , kde Brian Keith ztvárnil jednu z hlavních rolí, soudce Miltona C. Hardcastla, který je v důchodu a řeší společně s McCormickem, kterého má pod ochranným dozorem nevyřešené případy, které se mu nepodařilo v aktivní kariéře uzavřít.

Brian Keith byl otcem čtyř dětí a tři děti adoptoval se svou druhou ženou Judy Landon. Jeho první syn umřel v dětství. Dcera Daisy (narozena v roce 1969) se také stala herečkou, společně se objevili v seriálu "HEATLAND" (1989). 16. dubna 1997 se Brian Keith dozvěděl šokující zprávu, že jeho dcera dobrovolně ukončila svůj život střelou s pistole. Brian Keith v důsledku své těžké nemoci (trpěl rakovinou plic) a deprese po ztrátě dcery spáchal 24. června 1997 v Malibu sebevraždu, deset týdnů po smrti dcery Daisy. Společně jsou pohřbeni na hřbitově Westwood Village Memorial Park Cemetery v Los Angeles (Kalifornie). Od roku 2008 má svou hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy (Hollywood Walk of Fame).


14.11.1921
Bayonne, New Jersey, USA
24.6.1997
Malibu, California, USA
Brian Keith csfd

Jdi za hlasem srdceDruhá občanská válkaTvrdí chlapiAndělé naděje: Příběh Dorothy DayFavorite Deadly SinsStopařThe Return of HunterTančící vítrThe Gambler Returns: The Luck of the DrawBoj o Grace magazínPerry Mason: Případ smrtící lekceVítej domůMladé puškyZakázaná láskaAlamo: Třináct dní ke slávěRaději zemřítThe B.R.A.T. PatrolCry for the StrangersWorld War IIICharlie Chan a kletba Dračí královnySharkyho mašinaHoralovéPowerSilent Lovers, TheMeteorThe SeekersHooperIn the Matter of Karen Ann QuinlanThe Court-Martial of George Armstrong CusterBijásekJoe PantherLoneliest Runner, TheThe QuestVítr a levJaponská mafieSecond ChanceZávažná stopaScandalous JohnSomething BigVojna není kojnáZlomKrakatoa, na východ od JávyVesele, jen veseleWith Six You Get EggrollPáv se zlatým okemNevada SmithRusové přicházejí! Rusové přicházejí!Way... Way OutZáchrana vzácného plemeneCesta spásyThose CallowaysBristle FaceTenderfoot, TheThe Pleasure SeekersZachraňte tygraDivoch SamJohnny ShilohThe RaidersUprchlíkMoon Pilot


Aktualizace osobnostního profilu Brian Keith: 25.2. 2024 15:35