Fernand Rivers (1879 - 1960)


Francouzský filmař Fernand Rivers začínal na divadelním jevišti, v němé éře se začal uplatňovat i jako herec před kamerou, později se prosadil především jako komerčně úspěšný filmový režisér, k řadě svých režií byl i autorem scénáře, nakonec na pozici producenta zaštítil vznik i řady titulů jiných režisérů. Narodil se v malé vesnici Saint-Lager v jižní Francii, jeho vlastní jméno bylo Fernand Large. Jako divadelní herec začínal v osmnácti letech, tedy ještě koncem 19. století.

Jako filmový režisér se Fernand Rivers začal výrazněji prosazovat až po ozvučení filmu, i když zpočátku ve spolupráci s jinými významnými tvůrci, se slavným Abelem Gance zfilmoval osvědčené literární předlohy MAJITEL HUTÍ (Le maitre des forges, 1933) a DÁMA S KAMÉLIEMI (La dame aux camélias, 1934), s neméně slavným Sachou Guitrym realizoval životní příběh vědce Louise Pasteura (PASTEUR, 1935) nebo romantickou komedii HODNĚ ŠTĚSTÍ! (Bonne chance!, 1935), naopak Riversovy první samostatné realizace ze třicátých let spadaly do dobového průměru. Připomeňme například film MÍSTO Č. 47 (Le fauteuil 47, 1937), jemuž z průměru nepomohla ani účast slavných herců jako byli Raimu nebo Françoise Rosay (Fernand Rivers se tu naposledy objevil i před kamerou v roli sebe samotného).

Jinak ale Riversovi nelze upřít schopnost mistrně převádět na filmové plátno osvědčené divadelní hry a literární předlohy (jen zřídka se ale dočkal uznání odborné kritiky), dařilo se mu také angažovat velké hvězdy, v komedii PANÍ SOUDCOVÁ (La présidente, 1938) hrála slavná Elvire Popesco, rostoucí popularitu komika Fernandela zužitkoval ve filmu BERLINGOT A SPOL. (Berlingot et cie, 1939). I po válce ve své tvorbě spoléhal na populární divadelní předlohy (CYRANO Z BERGERACU – Cyrano de Bergerac, 1945; DÁMY V ZELENÝCH KLOBOUCÍCH – Ces dames aux chapeaux verts, 1949), po patnácti letech pořídil také novou filmovou verzi románu MAJITEL HUTÍ (Le maitre des forges, 1947), se značným diváckým ohlasem se setkal i jeho poslední film ŠPINAVÉ RUCE (Les mains sales, 1951) vycházející z divadelní hry J. P. Sartra.

Již ve třicátých letech se Fernand Rivers prosadil i jako producent a zaštítil vznik několika vlastních filmů, později založil produkční společnost Les Films Fernand Rivers, pod jejíž hlavičkou vznikla řada filmů dalších režisérů. Za zmínku stojí opětovná spolupráce s Abelem Gance (VĚŽ NESLESKÁ – La tour de nesle, 1955), několikrát se jako producent podepsal i pod tvorbu dalšího komerčně zaměřeného režiséra Andrého Berthomieu. Společnost Les Films Fernand Rivers je naposledy uvedena u koprodukční italsko-francouzské kriminálky ČAS VLKŮ (Le temps des loups, 1970).


6.9.1879
Saint-Léger, Francie
17.8.1960
Nice, Francie
Fernand Rivers csfd

Čas vlkůMaldonneDouze heures d'horlogeEn légitime défenseSacrée jeunesseC'est arrivé à 36 chandellesLe Sang à la têteLa Tour de NesleAdam est... ÈveL'étrange amazoneLe Club des 400 coupsL'Amour toujours l'amourLe Chemin de DamasProcès au VaticanLes Mains salesTire au flancCes dames aux chapeaux vertsLe Maitre de forgesLa RabouilleuseDernière aventureL'An 40Berlingot et CieBerlingot et compagnieLa GoualeuseLa PrésidenteQuatre heures du matinBoissièreLe Fauteuil 47Les Deux GossesMister FlowBonne chance !PasteurCyrano de BergeracL'EmbuscadeLe Roi des galéjeursLa Dame aux caméliasLe Maître de forges


Aktualizace osobnostního profilu Fernand Rivers: 3.4. 2024 15:59