Annette Vadim (1936 - 2005)


V šedesátých letech patřila k největším krasavicím své doby, hrála ve slavných filmech a její úsměv zářil z titulních stránek časopisů po celé Evropě, kromě toho nosila příjmení jednoho z nejvýznamnějších režisérů, přesto byla herecká kariéra Annette Vadim jen krátkou a z dnešního pohledu nevýraznou epizodou. Pocházela z Dánska, její rodné jméno bylo Annette Stroyberg. Otec byl lékařem, ale zemřel záhy, matka se pak s oběma dcerami přestěhovala do Kodaně.

Na velkou filmovou roli nebyla Annette Vadim připravena, což se následně projevilo v kritikách, pochopitelně se jí však dostalo značné pozornosti. Manželství s Rogerem Vadimem se rozpadlo nedlouho poté při natáčení jejich dalšího společného filmu A UMŘÍT Z ROZKOŠE (Et mourir de plaisir, 1960). Až tady Annette zaujala jako herečka v úloze mladé Camilly, která se pod vlivem ženy-vampa (Elsa Martinelli) stane vražedkyní. Po rozvodu v roce 1960 Vadim spěchal do náruče Catherine Deneuve, zatímco Annette odešla do Itálie, kde si od ní velké úspěchy sliboval významný filmový producent Dino de Laurentiis.

Jejím prvním filmem v Itálii byla Lizzaniho komedie ČETNÍK NA KONI (Il carabiniere a cavallo, 1961), v dalším snímku ČERNÁ DUŠE (Anima nera, 1962) se setkala s Vittoriem Gassmanem, který byl pak krátce i jejím partnerem v soukromém životě. Hráli spolu pak ještě ve filmu SVÁTEČNÍ VYJÍŽĎKA (Il sorpasso, 1962) a po jejich rozchodu v roce 1963 se v souvislosti s Annettiným jménem spekulovalo s dalšími slavnými osobnostmi jako byli Alain Delon, Omar Sharif nebo Warren Beatty.

Po natočení filmu KRÁDEŽ (Lo scippo, 1965) rezignovala na další kariéru před kamerou, u filmu se ale později příležitostně prosazovala jako producentka. Mezitím se podruhé provdala a střídala pobyty v Paříži a severní Africe. Postupně se stahovala do soukromí a její mediální sláva se stávala minulostí. Po druhém rozvodu se jejím třetím manželem stal řecký lodní magnát Gregory Callimanopulos a s ním pak nějaký čas žila v Kalifornii.


7.12.1936
Fyn, Dánsko
12.12.2005
Kodaň, Dánsko
Annette Vadim csfd

Scippo, LoSicilská horečkaUn soir... par hasardDon giovanni della Costa Azzurra, ISváteční vyjížďkaČerná dušeIl carabiniere a cavalloA umřít z rozkošeOrfeova závěťNebezpečné známostiRoger VadimCinépanoramaReflets de CannesTout le monde en parle


Aktualizace osobnostního profilu Annette Vadim: 23.3. 2024 16:10