Lily Fayol (1914 - 1999)


Francouzská kabaretní zpěvačka Lily Fayol byla populární ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, krátce po druhé světové válce se také objevila v menších rolích v několika filmech. Narodila se v malém městečku Allevard v jižní Francii, vyrůstala ale v nedalekém Grenoblu, její vlastní jméno znělo Odette Fayolle. Od dětství se věnovala tanci, hrála na klavír a také zpívala, již od pěti let vystupovala na jevišti divadla v Grenoblu. Tady také později začínala jako profesionální tanečnice a zpěvačka, v roce 1939 se s kolegy vydala na turné do jižní Ameriky.

Před kamerou debutovala jako zpěvačka Bella-May v komedii PAN GRÉGOIRE PRCHÁ (Monsieur Grégoire s’évade, 1946), později hrála tanečnici ve filmu TURNÉ VELKOVÉVODŮ (La tournée des grand Ducs, 1953), mezitím dostala velkou příležitost v kriminálce z prostředí divadla MARLÈNE (1949). Nadále vystupovala v podnicích estrádního zaměření jako byly proslulé kabarety ABC nebo Bobino, jejím dalším velkým triumfem se stala titulní role ve francouzské verzi muzikálu Irvinga Berlina Anko, vem si kvér (ve Francii uvedeno pod názvem Annie du Far-West v roce 1950 v Théâtre Châtelet).

V roce 1950 se Lily Fayol provdala za cyklistického závodníka Maurice Rouxe (1917-2006), a i když ještě poté uspořádala jako zpěvačka dvě turné po Francii, nedlouho po sňatku odešla s manželem do soukromí. Teprve po čtvrtstoletí kývla na několik nových nabídek z televize i filmu. Nejprve se v roce 1976 objevila v jedné epizodě oblíbeného kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes), v několika filmech pak hrála role matek nebo vdov (V NOCI JE KAŽDÁ KOČKA ČERNÁ – La nuit tous les chats sont gris, 1977; HUBA TOHO DRUHÉHO – La gueule de l’autre, 1979).

Úplně naposledy stála Lily Fayol před kamerou v rámci seriálu POLICEJNÍ KOMISAŘSTVÍ (Hôtel de police, 1985), alespoň pro minimální přiblížení našim divákům ale připomeňme její roli švitořivé a bohaté paní Schwartzové, ověšené šperky a oblečené v růžových šatech, v níž se objevila po boku J. P. Belmonda ve filmu KAŠPÁREK (Le guignolo, 1980).


12.6.1914
Allevard, Francie
15.5.1999
Saint-Raphaël, Francie
Lily Fayol csfd

KašpárekHuba toho druhéhoLa Nuit, tous les chats sont grisTournée des Grands Ducs, LaMarlèneMonsieur Grégoire s'évadePolicejní komisařstvíMédecins de nuitPosledních pět minutD'hier et d'aujourd'hui


Aktualizace osobnostního profilu Lily Fayol: 22.10. 2023 14:36