Richard Dormer 54 let


Richard Dormer je severoirský herec, dramatik a scénárista.

Do povědomí veřejnosti se Dormer zapsal především svým ztvárněním proslulého severoirského profesionálního hráče kulečníku (snookeru) Alexe Higginse v divadelní hře Hurricane (2003), kterou sám napsal. Hra sklidila úspěch jak ze strany kritiky, tak i od Higginse samotného a zajistila Dormerovi cenu Stage Award 2003 za nejlepšího herce. V roce 2004 získal Dormer další cenu v kategorii Nejlepší herec, tentokrát The Irish Times Best Actor Award za účinkování ve hře Franka McGuinnesse Observe the Sons of Ulster Marching Towards the Somme. Účinkoval i v dalších divadelních hrách (např. Člověk nikdy neví od G.B.Shawa, Shakespearovo Mnoho povyku pro nic, Private Lives od Noëla Cowarda a Beckettovo Čekání na Godota).

Sám Dormer je autorem několika divadelních her (The Half, Gentleman's Tea Drinking Society). Jeho posledním dílem je hra Drum Belly (Abbey Theatre,2013), odehrávající se v Brooklynu v létě roku 1969 a nahlížející do temného podsvětí irských gangsterů.

V oblasti filmu byl i přes svůj nesporný talent dlouho nucen spokojit se s rolemi vedlejších postav. Zlom přišel v roce 2012 s filmem Good Vibrations, ve kterém ztvárnil hlavní roli zakladatele belfastské punkové scény Terriho Hooleye. Film byl uveden na filmovém festivalu v Cannes 2012 a následně získal ocenění za nejlepší film na irském festivalu Galway Film Fleadh. Film byl velmi dobře přijat kritiky a Dormerovo ztvárnění hlavní postavy mu vyneslo nominaci na cenu za nejlepšího herce v Irish Film & Television Awards 2013.


11.11.1969
Portadown, Northern Ireland, Velká Británie
Richard Dormer csfd

Togo11 minutWe're Doomed! The Dad's Army Story71HyenaPorazit SocrataDark TouchWodehouse in ExileGood VibrationsSkokBrendan Smyth: Betrayal of TrustBest: His Mother's SonGhost MachinePumpgirlPět minut v nebiLegenda o mém synoviHříšné městoMocný KeltShow začínáHoly CrossPuckoonUprchlíciNebezpečná mapaA Further GestureBlue LightsCastlevania: NokturnoCobraHlídkaHra o trůnyMěstečko Fortitude


Aktualizace osobnostního profilu Richard Dormer: 18.11. 2023 00:47