Hubert Deschamps (1923 - 1998)


Francouzský herec Hubert Deschamps pocházel z Paříže a narodil se do umělecky založené rodiny, jeho otcem byl významný historik umění Paul Deschamps (1888-1974). Hubert původně studoval malířství na École des Beaux-Arts, v závěru druhé světové války krátce sloužil v armádě a v posledních bojích roku 1945 byl vážně zraněn do nohy, což mu působilo celoživotní problémy s chůzí. Po demobilizaci pak zakotvil u divadla.

S filmem začal Hubert Deschamps spolupracovat počátkem padesátých let, úplně poprvé se mihnul v kriminálce NÁBŘEŽÍ GRENELLE (Quai de Grenelle, 1950), z pozdějších významnějších filmů připomeňme poslední film slavných amerických komiků Laurela a Hardyho LAUREL A HARDY ZDĚDILI OSTROV (Atoll K, 1951), kde se s řadou dalších francouzských herců objevil jen v epizodním výstupu. Později odehrál pestrou přehlídku vedlejších rolí v mnoha dodnes známých filmech, z těch nadčasových uveďme alespoň Renoirův FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954), kde hrál číšníka Isidora. Již v této době se před kamerou několikrát setkal i se začínajícím Louisem de Funèsem.

Význam Huberta Deschampse jako filmového herce začal stoupat díky spolupráci s předním tvůrcem francouzské nové vlny Louisem Malle. V jeho filmu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) hrál zástupce prokurátora, ve větší roli kavárníka Turandota se pak objevil v dalším Malleho slavném filmu ZAZIE V METRU (Zazie dans le métro, 1960). Potřetí se s Louisem Malle setkal u filmu BLUDIČKA (Le feu follet, 1963), mezitím několikrát točil například s Georgesem Lautnerem, navázal spolupráci také s televizí a měl účast i na několika tehdy oblíbených povídkových filmech.

Během padesátých a šedesátých let točil Hubert Deschamps několik filmů ročně, často se ale jednalo o průměrnou komerční produkci, dnes často neznámou. Z další spolupráce s Louisem de Funèsem můžeme připomenout komedii TETOVANÝ (Le tatoué, 1968), kde hrál profesora Mortemonta, později se jako prodavač objevil po boku J. P. Belmonda ve filmu MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973). Jedinou hlavní roli manžela umírající ženy odehrál v Pialatově dramatu OTEVŘENÁ HUBA (La gueule ouverte, 1974). Mezitím rozšiřoval svou filmografii i v televizi, velkou roli pana Tupmana, přítele titulního hrdiny, hrál v seriálu KRONIKA PICKWICKOVA KLUBU (Les aventures de Monsieur Pickwick, 1964), později v historickém seriálu RICHELIEU (1977) ztvárnil postavu maršála La Force.


13.9.1923
Paříž, Île de France, Francie
29.12.1998
Paříž, Île de France, Francie
Hubert Deschamps csfd

Le Voyage à ParisNeznámý v doměUn jeu d'enfantMona a jáÀ deux minutes prèsCorps z'a corpsDobrý den úzkostiÀ notre regrettable épouxSeptième dimension, LaSpolek darebákůAdieu blaireauPříští létoY'a pas le feu...Zlomky životaGarçon !Prends ton passe-montagne, on va à la plageUn bon petit diableÇa va pas être tristeBude to boletLe sage de SauvenatNenapravitelní na prázdnináchSalut, j'arriveAmour trop fort, L'L'ange noirProč ne my?San-Antonio ne pense qu'à çaSurdoués de la première compagnie, LesBankéřkaInspektor PopletaNenapravitelníT'inquiète pas, ça se soigneDémons de midiRue du Pied de GrueAmours sous la révolution: Les amants de Thermidor, LesJeden hot a druhý čehýNěžné kuřeSolveig et le violon turcBartlebyAmigoJe to těžké pro každéhoMâle du siècle, LeNávrat sedmé rotySoldat Duroc, ça va être ta fêteSoupe froide, LaSérieux comme le plaisirŠoubyznysAu pays d'Eudoxie ou Le satyre de la VilletteGross ParisKrysy z temnotOtevřená tlamaĎábelská trojiceMuž z AcapulcaNa!Ingénu, L'Trop jolies pour ętre honnętesComptes à reboursLa fuiteLe dessous des cartes d'une partie de whistMacédoine


Aktualizace osobnostního profilu Hubert Deschamps: 2.11. 2023 20:51