Jacques Chabassol 88 let


Herec Jacques Chabassol patřil v padesátých letech 20. století k nadějným talentům francouzského filmu, jeho kariéra ale trvala jen necelých deset let, během nichž natočil devět snímků. Pocházel z obchodnické rodiny a narodil se v Paříži, dětství strávil v umělecky inspirativním prostředí pařížského Montmartru. Poválečná mladá generace se chtěla především bavit, stejně tak i Jacques Chabassol, který začal pravidelně chodit do divadla a nakonec se již v sedmnácti letech stal i hercem. Jeho debutem na jevišti byla hra Le piège à l’innocent v divadle Théâtre de l’Oeuvre v roce 1953.

V následujícím roce byl Chabassol pozván do Itálie, kde ztvárnil jednu z hlavních rolí v adaptaci literární předlohy JÁ JSEM PÁN (Il padrone sono me, 1955) režiséra Franca Brusatiho. I když měl slibně nastartovanou kariéru filmového herce, dva a půl roku pak strávil ve vojenské službě v Alžírsku, což vysvětluje delší přestávku ve filmování, v Alžírsku se ale jako herec zúčastnil divadelního turné pro vojáky. Před kamerou se objevil znovu až v roce 1958, kdy hrál menší roli v mimořádně úspěšném filmu PODVODNÍCI (Les tricheurs, 1958) režiséra Marcela Carné.

V této době se ale Chabassol věnoval spíše již jen podnikání, otevřel si jednu restauraci na Montmartru a jednu na venkově. Jeho podniky byly místem pro setkávání umělců, konaly se zde výstavy, sám Chabassol se uplatnil jako malíř nebo i kostýmní výtvarník. Na přelomu 50. a 60. let hrál dvě vedlejší role ve filmech začínajícího režiséra Georgese Lautnera. Poslední výstup před kamerou v roli studenta Charlese absolvoval Chabassol v komedii VÝLET DO BIARRITZ (Voyage à Biarritz, 1963), v níž byl jeho otcem populární komik Fernandel.

Rokem 1963 se tedy uzavřela Chabassolova herecká kariéra, od té doby žije v soukromí a věnuje se nadále podnikání. I když byl pařížským patriotem a rád se aktivně zúčastnil kulturního dění v metropoli, později přesídlil na venkov do Provence a sám k tomu řekl: „Když okusíte život na jihu, zjistíte, že bez Paříže se dá žít.“ Do hlavního města nicméně dodnes zajíždí několikrát ročně.


4.6.1935
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Chabassol csfd

Voyage à Biarritz, LeArrêtez les tamboursMarche ou crèveLa nuit des traquésLes TricheursPadrone sono me..., IlHuis closPřed potopouPřípad Mauricius


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Chabassol: 4.12. 2023 09:14