Alexandr Sergejevič Puškin (1799 - 1837)


Alexandr Sergejevič Puškin byl ruský básník, prozaik a dramatik. Jeho otec Sergej Lvovič byl vysokým aristokratem a matka Naděžda Osipovna byla vnučkou Abrama Petroviče Hannibala, černošského vojáka ve službách Petra Velikého.

Později začal být aktivní literárně i společensky. Stýkal se s mnoha lidmi a pro určité známosti padl do hledáčku policie. Byl poslán do vyhnanství, ve kterém prožil několik let. V roce 1825, po potlačení povstání děkabristů, sice již nebyl ve vyhnanství, ale obával se zakročení proti své osobě, to se však nekonalo.

Přátelil se s polským spisovatelem Adamem Mickiewiczem, kterého poznal v Moskvě. Založil časopis „Moskovskij Věstnik“. Znovu se dostal do policejního hledáčku a byl kontrolován.

V roce 1831 se oženil s Natalií Nikolajevnou Gončarovou. Přestěhoval se do Petrohradu a byl zaměstnán na ministerstvu zahraničí. Jeho finanční situace nebyla nejlepší. 8. února 1837 vyzval na souboj francouzského diplomata Georgese D'Anthése, který byl pravděpodobně milencem jeho ženy. S prostřeleným žaludkem žil ještě dva dny, načež 10. února 1837 ve věku 37 let zemřel.


26.5.1799
Moskva, Ruské impérium
29.1.1837
Petrohrad, Ruské impérium
Alexandr Sergejevič Puškin csfd

OněginRuslan i Ljudmila. Bolše, čem skazkaDama PikDubrovskijEugen OneginKapitánská dcerkaOněginThe Queen of SpadesMazeppaRuslan i LjudmilaSlečna selkaStarec a cárAnyeginDivoká srdceDubrovskijEvžen OněginTři správné kartyO rybáři a rybceO caru SaltánoviPikovaja damaEugen OneginOsennije kolokolaJevgeni OneginPolská krevJak car Petr ženil mouřenínaDobrodruh a kavalírEugen OněginPiková dámaPuškinskije skazkiSensuelaA déšť smyje každou stopuDama pikowaRuslan a LudmilaStancionnyj smotritelSkazka o zolotom petuškeEvžen OněginPohádka o caru SaltánoviPolenblutVystrelLa Dame de piqueMeteliceDubrovskijPa' qué me sirve la vidaPikovaja damaKapitánova dcerkaEvžen OněginGardový seržantKamenný hostLa Dame de piqueDunjaBoris GodunovAlekoPiková dámaLa figlia del capitanoAquila neraRakkauden ristiRakkauden ristiDruhý výstřelVýstřelDer Postmeister


Aktualizace osobnostního profilu Alexandr Sergejevič Puškin: 13.3. 2024 20:31