Armand Bernard (1893 - 1968)


Francouzský herec Armand Bernard byl v meziválečném období oblíbeným komikem, odehrál desítky hlavních rolí, přesto je dnes spíše zapomenutý, protože jeho vklad ke skutečným kvalitám tehdejší francouzské kinematografie byl zanedbatelný. Narodil se v Bois-Colombes nedaleko od Paříže, svým uměleckým zájmům dal průchod studiem na konzervatoři, poté krátce působil v Comédie Française, po první světové válce hrál v několika dalších pařížských divadlech.

Snem Armanda Bernarda původně bylo hrát velké tragické role v divadle, paradoxně se ale se svou vizáží distinguovaného čtyřicátníka a příkladným verbálním projevem stal hvězdou komediálního žánru. Ve třicátých letech točil několik filmů ročně, hrál středně velké i hlavní role a spolupracoval s řadou slavných i dávno zapomenutých režisérů. Připomeňme alespoň roli Julese Fanfarela, přítele do nepohody titulní hrdinky (Marie Glory) ve filmech SEKRETÁŘKA (Dactylo, 1930) a SEKRETÁŘKA SE VDÁVÁ (Dactylo se marie, 1934). Titulní roli nesmělého vědce hrál v komedii ZATRACENÝ LÉONCE (Sacré Léonce, 1935); tady se setkal s krásnou Christiane Delyne, manželkou režiséra Christiana-Jaque, s níž se před kamerou potkával častěji. V několika filmech vytvořil také komickou dvojici s Paulem Pauleym, znovu se uplatnil i jako autor filmové hudby, zvláště ve spolupráci s režisérem René Guissartem (DORA NELSON, 1935).

I když se Armand Bernard pohyboval převážně v žánru nenáročných veseloher, občas jej k menším hereckým úkolům zvali i významní tvůrci umělecky ambicióznějších filmů (MICHAL STROGOV – Michel Strogoff, 1935). Po celou dobu druhé světové války se Armand Bernard držel v ústraní a nenatočil ani jeden film. Naposledy hrál hlavní roli v komedii o výherci v rozhlasové soutěži PŘEKVAPENÍ Z RÁDIA (Les surprises de la radio, 1940), poté se divákům připomněl až s veselohrou PĚT DOVOLENKÁŘŮ (Ils étaient cinq permissionnaires, 1945).

Po válce odehrál několik vedlejších rolí v historických filmech, až počátkem padesátých let se znovu stal vytíženým představitelem výraznějších postav v úspěšných komediích (SRDCE NA MOŘI – Coeur sur mer, 1950; PIÉDALU V PAŘÍŽI – Piédalu à Paris, 1951). Tehdy se také po delší přestávce znovu začal objevovat i na divadelním jevišti, před kamerou stál naposledy v rámci komedie BOBOVA KAPELA (La bande à Bobo, 1963).


21.5.1893
Paříž, Île de France, Francie
13.6.1968
Paříž, Île de France, Francie
Armand Bernard csfd

Les mursLa bande à BoboRevueC'est la faute d'AdamFumée blondeLa Blonde des tropiquesLe colonel est de la revueMiss CatastropheUne nuit au Moulin-RougeCoup dur chez les mousFolies parisiennesOn déménage le colonelL'île aux femmes nuesTrois jours de bringue à ParisBoum sur ParisDes quintuplés au pensionnatCe coquin d'AnatoleLe Costaud des BatignollesTrois vieilles filles en folieCoeur-sur-MerCoq en pâteDemain nous divorçonsLes Deux Monsieur de MadameLes Maîtres-nageursLes mémoires de la vache YolandePiédalu à ParisZtracené vzpomínkyOn demande un assassinBichonBáječný HenryLa Femme que j'ai assassinéeL'Arche de NoéMandrinDestinsLes Gueux au paradisIls étaient cinq permissionnairesLe Père SergeLe Monde trembleraLes Surprises de la radioLe Bois sacréLe veau grasPlace de la ConcordeRaphaël le tatouéConflitLe Monsieur de 5 heuresLes Femmes collantesZtracenci ze Saint-AgilLa FesséeLa peau d'un autreLe Club des aristocratesUne nuit de nocesL'École des journalistesLes Gaietés du palaceOeil de lynx, détectiveOn ne roule pas AntoinettePantins d'amourCarův kurýrDieux s'amusent, LesLa Famille Pont-BiquetLe Billet de mille


Aktualizace osobnostního profilu Armand Bernard: 17.2. 2024 08:07