Maurice Biraud (1922 - 1982)


Francouzský herec Maurice Biraud získal nejprve značnou popularitu v rozhlase, až později se prosadil ve filmu a televizi, kde odehrál přes stovku vedlejších rolí. Pocházel z Paříže a po dokončení střední školy začal v roce 1939 pracovat v rozhlase, kde postupně prošel několika profesemi, značné zkušenosti získal jako hudební redaktor, později byl i režisérem a nakonec se prosadil jako moderátor. Jeho stoupající popularitu brzy využili i filmoví tvůrci, kteří chtěli divákům k oblíbenému hlasu z rádia představit i tvář.

Z jeho dalších významnějších filmů připomeňme kriminálku MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963), v níž jako řidič Louis vytvořil sourozeneckou dvojici s Alainem Delonem. Několikrát v této době točil s Georgesem Lautnerem, ve dvou jeho filmech se setkal s Mireille Darc (VELEKOBYLA – La grande sauterelle, 1966; KVĚT ŠŤOVÍKU – Fleur d’oseille, 1967). Mezitím klesala jeho popularita na pozici rozhlasového moderátora, o to více se začal realizovat ve filmu a také v televizi. Z jeho televizní tvorby připomeňme velkou roli v seriálu NICK VERLAINE ANEB JAK UKRÁST EIFFELOVU VĚŽ (Nick Verlaine ou Comment voler la Tour Eiffel, 1976).

Opětovnou spoluprací s režisérem Pierrem Granier-Deferrem obohatil svou filmografii o postavu dezertéra Maurice ve válečném dramatu VLAK (Le train, 1973), v této době dvakrát točil také s úspěšným tvůrcem komedií Jeanem Giraultem. V komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973) vytvořil manželskou dvojici s Claudine Coster, ve filmu ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ (Le permis de conduire, 1974) byl instruktorem v autoškole. Ve vedlejších rolích absolvoval další dvě setkání s Alainem Delonem (CIKÁN – Le gitan, 1975; POVÍDKA O POLICAJTOVI – Flic Story, 1975), v sedmdesátých letech ale stále častěji hrál v televizi.

Maurice Biraud zemřel následkem infarktu při cestě autem na Štědrý den 1982 ve věku šedesáti let. Jeho poslední film POLICAJTOVA NEDĚLE (Un dimanche de flic, 1982), kde hrál velkou roli kriminalisty ve výslužbě, měl premiéru až v následujícím roce. Biraudovou manželkou byla herečka Françoise Soulié (*1930), s níž se v padesátých letech seznámil v divadle.


3.3.1922
Paříž, Île de France, Francie
24.12.1982
Paříž, Île de France, Francie
Maurice Biraud csfd

Un dimanche de flicLa Nuit du général BoulangerOtčímProč ne my?La Bande du RexC'est dingue... mais on y vaGloriaBartlebyDeux imbéciles heureuxCikánJackpotPovídka o policajtoviSalut les franginesBons baisers d'AstérixLa RivaleŘidičský průkazDomovníkLe ComplotNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícVlakElle cause plus, elle flingueLa Guerre des espionsLe Trèfle à cinq feuillesKoňská hlavaDeux romains en GauleFleur d'oseilleVelekobylkaLa Morale de l'histoireLa Métamorphose des cloportesHonba za kytaramiNebožtíciUne souris chez les hommesLa Soupe aux pouletsLes Aventures de SalavinMelodie podzemíL'Oeil du monocleLe Monte-chargeLe Petit Garçon de l'ascenseurPourquoi Paris ?Sedmý porotceĎábel a desateroCandide ou l'optimisme au XXe siècleKrál padělatelůPierrot la tendresseTaxi do TobrukuC'est la faute d'AdamV jediném dnuCharmants garçonsDonnez-moi ma chanceTrois jours à vivreL'Homme et l'enfantLe Mort en fuiteLe Secret d'Hélène MarimonMam´zelle NitouchePoisson d'avrilQuai des blondesBelle mentalitéLe Portrait de son pèreSchiavitùLe Plus Heureux des hommes


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Biraud: 16.3. 2024 09:21