Robert Le Béal (1915 - 1996)


Francouzský herec Robert Le Béal se ve filmu objevoval převážně v rolích právníků, důstojníků nebo šlechticů, z řady snímků jej můžeme znát i u nás. Pocházel z Paříže, jeho vlastní jméno bylo Robert Albert Béalle, umělecké jméno později vzniklo jednoduchou úpravou příjmení. Herectví vystudoval na pařížské konzervatoři, ještě za studií se objevil před kamerou ve filmu NÁVŠTĚVA Z TEMNOT (Les visiteurs du soir, 1942). V divadle i filmu začal hrát častěji po druhé světové válce, z jeho podružných filmových rolí připomeňme snímky jako NÁHODY (Coïncidences, 1947) nebo POSTAREJ SE O AMÁLKU (Occupe-toi d’Amélie, 1950). Z jeho výstupů na divadelním jevišti stojí za zmínku Sartrova hra Špinavé ruce (Théâtre Antoine, 1949), nedlouho nato hrál i v její filmové verzi (ŠPINAVÉ RUCE – Les mains sales, 1951).

S přibývajícím věkem se dostal i k úlohám vládních představitelů a z jeho rolí ministrů můžeme uvést Funèsovy komedie FANTOMAS SE ZLOBÍ (Fantômas se dechaine, 1965) nebo ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (Le gendarme en balade, 1970). Po boku Louise de Funèse hrál i lékaře ve filmu HIBERNATUS (1969), v menších rolích si jej můžeme všimnout i v dalších de Funèsových filmech, například v komedii DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973) se mihnul jako svatební host. Díky dobré znalosti angličtiny se objevil i v několika mezinárodních produkcích, opět v postavách důstojníků jej můžeme zaznamenat ve filmech TROJITÝ KŘÍŽ (Triple Cross, 1966) nebo ATLANTSKÝ VAL (Le mur de l’Atlantique, 1970), hrál také po boku Audrey Hepburn (DVA NA CESTĚ – Two for the Road, 1967; tady opět v úloze lékaře).

Mezitím Robert Le Béal pochopitelně hrál i v televizi, celkem osmkrát například účinkoval v televizních zpracováních divadelních her v cyklu AU THÉÂTRE CE SOIR (1972-1980), dobové kostýmy na sebe oblékl v několika historických seriálech (MARIE-ANTOINETTE, 1975; ZOLA – Émile Zola ou la conscience humaine, 1978; NANA, 1981). Le Béalovu filmografii uzavírají nevelké kreace v mezinárodně úspěšných filmech DÁREK (Le cadeau, 1982) nebo VEČÍREK 2 (La boum 2, 1982), pak se objevil ještě v několika seriálech. V divadle hrál naposledy ve hře Veselé velikonoce v Théâtre Édouard VII v roce 1983 (tato komedie byla později zfilmována s J. P. Belmondem v hlavní roli, ovšem bez Le Béalovy účasti).

Robert Le Béal zemřel po dlouhé nemoci v Paříži 8. května 1996 ve věku 81 let. Jeho manželkou byla herečka Jacqueline Dufranne (1915-2011).


2.3.1915
Paříž, Île de France, Francie
8.5.1996
Paříž, Île de France, Francie
Robert Le Béal csfd

A Star for TwoMistři gaguParents ne sont pas simples cette année, LesLáska prolhanáDárekVečírek 2Au théâtre ce soir: Miss MabelVous n'aurez pas l'Alsace et la LorraineBlondyAkce Lady MarlènePovídka o policajtoviVincent, François, Paul a ti druzí...Avec son compère le brochetDen ŠakalaLe serpentRabín JákobCésar a RosalieNenápadný půvab buržoazieTime for LovingPošetilost mocnýchUn beau monstreAtlantský valRoztržitýTito muži s prstem na spouštiČetník ve výslužběBruno, l'enfant du dimancheHibernatusUne soirée au bungalowTito muži rodinyVe znamení Monte ChristaDva na cestěJ'ai tué RaspoutineRisques du métier, LesSale temps pour les mouchesTrojitý křížÀ belles dentsFantomas se zlobíLe Vampire de DüsseldorfUne Ravissante idioteMeč a váhyZlatý salamandrĎábel a desateroŽelezná maskaAugusteBras de la nuit, LesL'Affaire Nina B.Les hommes veulent vivrePavé de Paris, LeUn Martien à ParisCorde raide, LaLe Baron de l'éclusePréméditationFilles de nuit, LesKáťaNuit des espions, LaC'est la faute d'AdamCaméra explore le temps: L'exécution du duc d'Enghien, LaChaque jour a son secretLe dos au murQuelle sacrée soirée


Aktualizace osobnostního profilu Robert Le Béal: 30.10. 2023 17:19