Pierre Maguelon (1933 - 2010)


Francouzský herec Pierre Maguelon ve vedlejších rolích nasbíral na své konto přes stovku filmových a televizních rolí, velmi vytíženým i v divadle, k poznávacím atributům jeho herectví patřil mimo jiné jižanský přízvuk, jehož se nikdy nevzdal. Narodil se v malém městečku Labruguière na jihu Francie, jeho skutečné jméno znělo Maurice Couzinié. Umělecký pseudonym Maguelon měl původ v názvu města Villeneuve-les-Maguelone na Azurovém pobřeží, kam se s rodiči v dětství přestěhoval. Průchod svým kulturním zájmům dal studiem na umělecké škole École supériéure des Beaux Arts v Montpellieru, v polovině padesátých let pak odešel do Paříže a začal účinkovat v kabaretech.

Mezitím se Pierre Maguleon objevil i v dalších dodnes známých filmech, ve Francii mu velkou popularitu přinesla především postava inspektora Terrassona v kriminálním seriálu TYGROVA BRIGÁDA (Les brigades du Tigre, 1974-1983). Bez zajímavosti není fakt, že v roce 1972 získal Velkou cenu na mezinárodním festivalu Zlatá Praha za hlavní roli v televizním filmu LE TEMPS D’UN ÉTÉ (1972). Mezitím se po zkušenostech z kabaretů i filmování dostal i k regulérnímu divadelnímu herectví, poprvé to bylo v roce 1967 v Théâtre des Variétés, později účinkoval na dalších lidově zaměřených scénách v osvědčeném komediálním repertoáru, příležitostně se ale dostal i ke zvučnému světovému repertoáru, a to i mimo Paříž (Shakespearův Král Lear v Le Havre, 1970).

Ve filmu znovu hrál vedlejší role policistů (JAKO BUMERANG – Comme un boomerang, 1977; ŠPATNÝ SYN – Un mauvais fils, 1980). Menší úlohou uzavřel svou práci pro film v adaptacích literárního odkazu Marcela Pagnola MAMINČIN ZÁMEK (Le château de ma mere, 1990) a TATÍNKOVA SLÁVA (La gloire de mon pere, 1990), v témže roce se mihnul i po boku Gérarda Depardieu ve filmovém zpracování slavné divadelní hry CYRANO Z BERGERACU (Cyrano de Bergerac, 1990). Později ještě hrál v několika televizních seriálech, na divadelních prknech stál naposledy v Giraudouxově hře Trojská válka nebude, v níž hrál v letech 2006-2008 v Paříži i na divadelních festivalech.

V roce 2009 měl hrát v populární divadelní komedii Hibernatus, ze zdravotních důvodů ale svou účast vzdal. V létě 2010 byl čestným hostem na divadelním festivalu v Saint-André v jižní Francii, kde zkolaboval a zemřel krátce poté v nemocnici v nedalekém Perpignanu 10. července 2010 ve věku 77 let. Pohřben je ve Villeneuve-les-Maguelone, kde strávil dětství.


3.9.1933
Labruguière, Francie
10.7.2010
Perpignan, Francie
Pierre Maguelon csfd

Čas tajemství, čas lásekFin d'étéAlice a MartinLe ComédienUne folieTriplexCyrano z BergeracuMaminčin zámekTatínkova slávaVenkovanMalá zlodějkaTři vstupenky na 26.DebutantLe raviLes temps difficilesCap CanailleAide-toiKejklíř smrtiSvědekL'Oeil du maîtreLa falaise aux corneillesLes folies du samedi soirŠpatný synLe Pull-over rougeBažanti a cizinecká legieLe Temps d'une république: Le chien de MunichLe Pays bleuJako bumerangRůžový telefónFrance société anonymePřízrak svobodyVincent, François, Paul a ti druzí...Beau masqueNenápadný půvab buržoazieVrahové pořádkuRodinný krbSa majesté AlexandreÉlise ou la vraie vieMléčná dráhaTetovanýVivre la nuitAlexandre le bienheureuxMise à sacPalpitationsTaké velké bankovky mohou být falešnéLa Belle ArabelleBébert et l'omnibusRoi du village, LeCartoucheNápadníkTire-au-flanc 62Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècleNováčciLe Grand PatronSt. TropezLes Yeux d'HélèneFantômes en héritageLes Cœurs brûlésMaigret


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Maguelon: 8.3. 2024 14:19