F. Paul Wilson 77 let


F. Paul Wilson, celým jménem Francis Paul Wilson, vystudoval Georgetown University, kde v roce 1973 získal lékařský titul. Je oceňovaným autorem více než padesáti knih, které patří mezi bestsellery, a skoro stovky povídek, které přecházejí od sci-fi, hororu, dobrodružných až k lékařskému prostředí přes prakticky všechno mezi tím. Už v prvním roce studia na lékařské fakultě začal otiskovat povídky. V sedmdesátých letech prodal množství komiksových příběhů. Jeho povídky a novely jsou vydávány jak v knižní podobě, tak v časopisech a byly zařazeny do výročních antologií nejúspěšnějších próz.

V roce 1992 vytvořil Wilson spolu s Matthewem Costellem pro televizi Sci-fi Channel program FTL NewsFeed, každodenní minutové zpravodajství z budoucnosti vzdálené 150 let, které se v Americe stalo kultovní záležitostí. Autoři psali scénáře ke všem spotům (což je za rok totéž, jako by napsali film trvající čtyři a půl hodiny). Na americké stanici Sci-Fi Channel pořad běžel téměř čtyři roky.

Román „The Tomb“ (1984) získal cenu Porgie od The West Coast Review of Books, kniha „Wheels Within Wheels“ (1978) získala cenu Prometheus a román „Aftershock“ (2008) cenu Brama Stokera. Byl také zvolen velmistrem World Horror Convention a získal cenu za celoživotní dílo od Asociace amerických autorů hororu.


17.5.1946
New Jersey, USA
F. Paul Wilson csfd

PevnostMistři hrůzyTrapsĎábel přicházíBombmeisterThe HungerPříšeryA World War II Fairytale: The Making of Michael Mann's 'The Keep'


Aktualizace osobnostního profilu F. Paul Wilson: 30.3. 2024 08:01