Roger Richebé (1897 - 1989)   † 91 let


Roger Richebé byl především filmovým producentem, zájem o film jej nakonec ale přivedl k režii a natočil sedmnáct snímků. I když je dnes řazen mezi spíše druhořadé režiséry, nelze mu upřít, že několika svými pracemi vynikl nad dobový průměr. Pocházel z Marseille a u filmu se v různých profesích díky svému otci pohyboval již od konce první světové války.

Vyšší umělecké ambice prezentoval Roger Richebé filmem VĚZENÍ ŽEN (Prisons des femmes, 1938) ozdobeným dobovými hvězdami (Viviane Romance, Renée Saint-Cyr), ale také věrohodně podaným příběhem z ženské káznice. Po delší době se pak Richebé vrátil k historickému námětu a znovu do napoleonské éry zasadil skutečný příběh ženy, která od valchy pronikla až do císařského paláce (MADAME SANS-GÊNE, 1941; v titulní roli Arletty). V průběhu války pak realizoval několik nenáročných romantických komedií, později se vrátil k oblíbenému tématu neznámých potomků francouzských králů, ovšem nikoli ve formátu historického filmu, ale v podobě komedie ze současnosti (MONSEIGNEUR, 1949).

Se slavným Jeanem Maraisem natočil komerčně úspěšné drama PŮLNOČNÍ MILENCI (Les amants de minuit, 1953), naopak angažmá populárního herce Noël-Noëla v komedii ZMIZENÍ PANA PERLA (La fugue de Monsieur Perle, 1953) skončilo spíše neúspěchem (menší roli zde hrál také začínající Louis de Funès). Dvěma a půl milióny diváků v kinech se nakonec mohl pyšnit poslední Richébeho film ELISA (1957). Poté se již jen jako scénárista podílel na Ganceho velkofilmu NAPOLEON (Austerlitz, 1960), od té doby se zdržoval spíše v ústraní. V roce 1977 vydal autobiografickou knihu Zákulisí kina: 70 let života filmaře (Au-dela de l’ecran: 70 ans de la vie d’un cinéaste).

Roger Richebé zemřel ve Ville d’Avray 10. července 1989 ve věku 91 let.


3.12.1897
Marseille, Francie
10.7.1989
Paříž, Île de France, Francie
Roger Richebé csfd

Que les hommes sont bêtes !ÉlisaLa Fugue de Monsieur PerleLes Amants de minuitGibier de potenceMonseigneurLa Grande MaguetLes J3DominoRomance à troisMadame Sans-GêneLa Tradition de minuitPrisons de femmesL'Habit vertJ'ai une idéeMinuit, place PigalleL'Agonie des aigles


Aktualizace osobnostního profilu Roger Richebé: 25.4. 2024 00:01