Piero Lulli (1923 - 1991)


Italský herec Piero Lulli byl v poválečném období vytíženým hercem béčkových žánrů, nejprve to byly filmy tzv. sandálu a meče, později především westerny, ale také špionážní filmy nebo horory. Narodil se ve Florencii a pocházel z kulturní rodiny, jeho otec Gino Lulli se prosadil jako barytonista a zpíval mimo jiné v milánské La Scale. Dodejme také, že hercem – s ohledem na filmografii podstatně významnějším – se později stal i Pierrův starší bratr Folco Lulli (1912-1970).

Během padesátých let se Piero Lulli objevoval v různých žánrech, z několika válečných filmů připomeňme italsko-německý snímek DĚLOVÁ SERENÁDA (Pezzo, capopezzo e capitano, 1958), v němž se po boku Vittoria de Sicy opět setkal s bratrem Folcem. Svou participaci v žánru sandálu a meče – i v Itálii dnes často zatracovaného – zahájil s filmem ODYSSEUS (Ulisse, 1954), kde hrál bájného hrdinu Achilla, naopak později ve filmu ACHILLŮV HNĚV (L’ira di Achille, 1962) ztvárnil postavu Odyssea. Žánr sandálu a meče byl na vzestupu především na přelomu 50. a 60. let a tehdy Piero Lulli hrál středně velké role v bezmála dvaceti filmech tohoto zaměření, nad dobový průměr vynikl příběh o založení Říma ROMULUS A REMUS (Romolo e Remo, 1961), kde na sebe vzal podobu politika Sculpicia. U nás byl na DVD vydán také výpravný snímek VZPOURA PRETORIÁNŮ (La rivolta dei pretoriani, 1964), v němž odehrál velkou roli despotického římského císaře Domiciána.

Z umělecky hodnotnějších filmů připomeňme Monicelliho titul STALO SE V TURÍNĚ (I compagni, 1963), v němž se opět setkal s bratrem Folcem. V režii svého bratra a opět po jeho boku se Piero Lulli objevil v kriminálce GENTE D’ONORE (1967). Tehdy již odezněla obliba žánru sandálu a meče, ke slovu se dostaly italské spaghetti westerny a v nich znovu Piero Lulli dostal řadu velkých hereckých příležitostí. Jeho prvním westernem bylo ZNAMENÍ KOJOTA (Il segno del coyote, 1963), z dalších známějších filmů tohoto žánru připomeňme snímky jako BUFFALO BILL (Buffalo Bill, l’eroe del far west, 1965), CESTA K NENÁVISTI (Il piombo e la carne, 1966) nebo KDO VOLÁ PO POMSTĚ? (Quien grita venganza?, 1968).

Ve westernech hrál Piero Lulli po boku hvězd žánru jako byl například Gianni Garko; s ním a jeho manželkou, původem českou herečkou Zuzanou Martínkovou to byl například film PER 100.000 DOLLARI TI AMMAZZO (1967). Příležitostně se objevoval i v dalších žánrech, ve francouzsko-italském špionážním filmu TAJNÝ AGENT NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ (Niente rose per OSS 117, 1968) hrál atentátem ohroženého diplomata Van Dycka. Lulliho účast na westernovém žánru důstojně uzavírá postava šerifa po boku Terence Hilla ve filmu MÉ JMÉNO JE NIKDO (Il mio nome e Nessuno, 1973), pak odehrál ještě několik rolí v zapomenutých filmech. Naposledy stál před kamerou jako německý generál ve válečném filmu LA SVASTICA NEL VENTRE (1977).


1.2.1923
Florencie, Itálie
23.6.1991
Řím, Lazio, Itálie
Piero Lulli csfd

Svastica nel ventre, LaKleine Schwarze mit dem roten Hut, DerKarambol 2Mladá LukrécieSyn zaživa pohřbenýMé jméno je NikdoMio nome è Shanghai Joe, IlMůj milovaný vrahHleďte... Sartana přichází / Já jsem Sartana / Cena smrti / Sartana v údolí smrtiMás fabuloso golpe del Far-West, ElC'è Sartana... vendi la pistola e comprati la baraEl Zorro justicieroKomando špionůL'oro dei bravadosComando al infiernoEros e ThanatosIl pistolero dell'Ave MariaDiablo bajo la almohada, UnI morti non si contanoJoe... cercati un posto per morire!Olovo nás rozsoudíSette pistole per un massacroTajný agent na Blízkém východěTutto sul rossoUna pistola per cento bareVendetta è il mio perdono, LaCjamangoDesperado, ElDos hombres van a morirDove si spara di piùFrontera al surGente d'onorePer 100,000 dollari ti ammazzoSe sei vivo sparaEl rojoOsamělý mstitelProkletí smrtiRingo del NebraskaRáfaga de plomo, UnaBuffalo Bill: Hrdina divokého západuConquistatore di Atlantide, IlIl gladiatore che sfidò l'imperoOcaso de un pistoleroDva gladiátořiGolia alla conquista di BagdadHerkules proti babylonským tyranůmHerkulovo vítězstvíI giganti di RomaLa rivolta dei setteLes Sentiers de la haineParias de la gloireSansone contro il corsaro neroVzpoura pretoriánůD'Artagnan a tři mušketýřiEroe di Babilonia, L'Il segno del CoyoteLe signe de ZorroMaciste, l'eroe piů grande del mondoNejkratší denStalo se v Turíně


Aktualizace osobnostního profilu Piero Lulli: 8.3. 2024 15:18