Georges Adet (1894 - 1979)


Francouzský herec Georges Adet byl od mládí aktivním divadelním hercem a první zkušenosti s kamerou získal již na počátku zvukové éry, častěji ale hrál ve filmu až v důchodovém věku a i u nás jsme jej mohli vidět ve snímcích 60. a 70. let. Pocházel z Paříže a celé jeho jméno bylo Georges Marcel de Roseville-Adet. První profesionální angažmá jako divadelní herec měl krátce po první světové válce v Théâtre de l’Oeuvre, několik sezón strávil ve dvacátých letech v Théâtre de l’Odéon a vystupoval převážně v moderním francouzském repertoáru.

Častěji začal točit také pro televizi, kromě adaptací divadelních her se objevoval v televizních seriálech, hrál například v pěti epizodách oblíbené detektivní série POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1959-1963). Do této doby spadá také začátek spolupráce s Louisem de Funèsem; jejich prvním společným filmem byla komedie JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque, 1964), poté jsme jej mohli vidět jako svědka v prvním díle trilogie o Fantomasovi (FANTOMAS – Fantômas, 1964) nebo hlídače v loděnicích ve filmu TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1968), naposledy se po de Funèsově boku objevil jako starý Žid Lévi v komedii DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Rabbi Jacob, 1973). Kromě toho hrál v dalších filmech známých i u nás, vedlejší postavu lékaře například v komedii SRDCOVÝ KRÁL (Le roi de coeur, 1966).

Ještě v sedmdesátých letech hrál i divadlo, v roce 1972 se zúčastnil turné s Balzacovým Spekulantem, naposledy stál na jevišti ve hře Bláznivá ze Chaillot v Théâtre de l’Athénée (1972). Vedle práce pro televizi rozšiřoval svou filmografii o další epizodní výstupy po boku velkých hvězd typu Jeana Maraise (OSLÍ KŮŽE – Peau d’âne, 1970) nebo Annie Girardot (ONA UŽ NEMLUVÍ, UŽ ODDĚLÁVÁ – Elle cause plus, elle flingue, 1972). Naposledy stál před kamerou po boku seskupení mladých herců Le Splendid v komedii NEDOSTANETE ALSASKO A LOTRINSKO (Vous n’aurez pas l’Alsace et la Lorraine, 1977).

Georges Adet zemřel v Paříži 11. března 1979 ve věku 84 let.


22.7.1894
Paříž, Île de France, Francie
11.3.1979
Paříž, Île de France, Francie
Georges Adet csfd

Robert MacaireVous n'aurez pas l'Alsace et la LorraineAttention les yeuxLa Folle de ChaillotSoupirs profondsLe Grand délireZig zigRabín JákobElle cause plus, elle flingueL'OeufLe Malade imaginaireL'Escadron VolapükOslí kůžeSedmkrát ženaTonoucí se stébla chytáSrdcový králUp from the BeachAimez-vous les femmes?FantomasJak vykrást bankuLe Temps des copainsSiegfriedLa Peau et les osLe PrésidentBoulevardKapitánMaximeHôtel des étudiantsLa Femme de mes revesAdiosUn curé de chocFortuneLa Vie commence à minuitLe Tribunal de l'impossibleVyšetřovaní komisaře MaigretaIllusions perduesRouletabilleSvatouškovéAbonent na lince UNi figue ni raisinRocamboleInspektor LeclercLa Belle et son fantômeLe Temps des copainsPosledních pět minutEn votre âme et conscience


Aktualizace osobnostního profilu Georges Adet: 13.3. 2024 03:08