Timothy Spall 67 let


Rodák přímo z velikého Londýna se do našich pamětí vryl v poslední době především jako pravá ruka Pána Temnot Vy-víte-koho pod jménem Peter Pettigrew (Červíček). Je-li to však správné, že se britský charakterní herec proslavuje jako průměrná figurka megalomanské komerce, to už posuďte sami.

Kariéra Timothy Spalla spočívala hlavně ve spolupráci oceňovaných filmů známých režisérů jako jsou Clint Eastwood, Bernardo Bertollucci, Kenneth Brannagh a především Mike Leigh, který dával Spallovi často i hlavní role, jako například v dramatu TAJNOSTI A LŽI, kde si zahrál hlavní mužskou roli Maurice. Další spolupráce s Leighem přinesly filmy jako LIFE IS SWEET a VŠECHNO NEBO NIC.

Ve většině svých filmů vytvářel postavy často smutné, zakomplexované, ale někdy i humorné. Jedním z vrcholů jeho humoru byl David 'Beano' Baggot, člen zestárlé kapely v britské komedii STILL CRAZY, kde vlastně všichni členové byli hromádkou neštěstí, která se opět snaží drát na povrch pop-music. Avšak přes všechny hluboké, charakterní a především civilní role, které Timothy Spall vytvořil, je téměř neznámý a obyčejný divák si jej všímá "pouze" v komerčních záležitostech jako POSLEDNÍ SAMURAJ, ŘADA NEŠŤASTNÝCH PŘÍHOD a již jmenovaném HARRY POTTEROVI. Nabízí se otázka, není-li škoda všímat si herce pouze v masově uznávaných filmech, když nejlepší a nejlidštější výkony nám ukáže spíše v menší produkci, kterou často musíme vyhledávat.


27.2.1957
Londýn, England, Velká Británie
Timothy Spall csfd

Bolan's ShoesLétání pro začátečníkyRich FluThe Heist Before ChristmasWicked Little LettersBledé modré okoTohle jsou VánoceSpencerThe Last BusThe Obscure Life of the Grand Duke of CorsicaNieva en BenidormPaní Lowryová a synThe CorruptedPračlověkThe ChangeoverVečírekZpátky na nohouAlenka v říši divů: Za zrcadlemAwayPopírání holocaustuStanley a Man of VarietyThe JourneyJablečné víno s RozárkouTroubaMr. TurnerManželská ránaComes a Bright DayGinger a RosaParalelní světySex nebo život!SofiaVloupačkaMy AngelAlenka v říši divůHarry Potter a Relikvie smrti - část 1Jackboots on WhitehallKrálova řečReuniting the RubinsGunrushHarry Potter a Princ dvojí krveHeartlessKvět pouštěNapříč časemPohanský rituálProkletý klubThe Fattest Man in BritainAppaloosaA Room with a ViewHarry Potter a Fénixův řádIluze láskyKouzelná romanceSweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet StreetMysterious CreaturesCherishedHarry Potter a Ohnivý pohárPan Harvey zapaluje svíčkuPoslední katHarry Potter a vězeň z AzkabanuLemony Snicket: Řada nešťastných příhodMůj dům v Umbrii


Aktualizace osobnostního profilu Timothy Spall: 5.3. 2024 12:25