Juraj Fándli (1948 - 2018)


Juraj Fándli své mládí prožil se svými sourozenci (bratr a sestra) v Piešťanech. Vystudoval střední školu elektrotechnickou a poté FAMU – obor kamera a triková technika. Po dokončení studia začal pracovat ve Zlíně jako asistent kamery. Jako druhý kameraman se podílel na tvorbě legendárních filmů pro děti jako např. Indiáni z Větrova, Nekonečná - nevystupovat, Chlapi přece nepláčou. Po dvou letech se dočkal svého debutu a jako hlavní kamareman v roce 1980 natočil film Sonáta pro zrzku.

Poté se přesunul do Prahy, kde natočil spoustu dalších známých filmů jako např. Nahota na prodej a komedie Ještě větší blbec, než jsme doufali s Vítem Olmerem. Nebo třeba pohádku Z pekla štěstí se Zdeňkem Troškou.

Kromě natáčení tradičních celovečerních filmů se věnoval také dokumentární tvobě. Na dokumentech spolupracoval převážně s režisérem a producentem Fero Feničem, se kterým se znali ještě ze studentských let. (pozn. bývali společně na kolejích ještě s legendárním režisérem Emirem Kusturicou).

S Fero Feničem spolupracoval od počátku kariéry a v roce 1982 se podílel na vzniku hraného televizního debutu Brehy nehy, který odborníci označují na dobu vzniku jako převratný. Dále pak spolu natočili více jak 20 dokumentárních filmů z cyklu GEN (Geniální Elita Národa) pro společnosti Febio. V rámci dokumentární tvorby se podílel také na známém seriálu Deset století architektury nebo cyklu Jak se žije.


5.8.1948
Šintava, Československo
2.8.2018
Juraj Fándli csfd

Osudové penízeTrofejSůva z nudlíZajatci Ďáblova chřtánuTrampoty vodníka JakoubkaModrý kámenWaterloo po českuZ pekla štěstíPřijeď si pro mě, tady strašíJeště větší blbec, než jsme doufaliKanál Izer INahota na prodejRequiem pro panenkuParta za miliónZačátek dlouhého podzimuPoklad rytíře MilotyToboganSedmé nebeSprávná trefaCizím vstup povolenDo zubů a do srdíčkaBrehy nehyHele, on letí!Jankove hračkyVesnický senMedikStav ztroskotáníMalinový koktejlDneska přišel nový klukSkleněný důmSonáta pro zrzkuNadměrné maličkostiZ pekla štěstíInventura FebiaŘeditel zeměkouleNehasit! Hořím!Deset století architekturyV zámku a pod zámkemJak se žijeGENUSBez dechu


Aktualizace osobnostního profilu Juraj Fándli: 7.11. 2023 20:24