Michel Duplaix 91 let


Michel Duplaix se dnes již řadu let a úspěšně věnuje sochařství, předtím byl ale hercem a na své konto nastřádal početnou a i z našeho pohledu zajímavou filmografii. Od dětství se zajímal o výtvarné umění, studoval ale práva, během studií se nicméně v pařížské Latinské čtvrti setkával s umělci. Ke své první malé roli na jevišti se dostal náhodou, další shodou okolností pak brzy pokročil k větším hereckým úkolům. Na přelomu 50. a 60. let byl již profesionálním hercem a nedlouho nato vstoupil i před kamery, nejprve to bylo v televizní adaptaci Goethova dramatu EGMONT (1961), v témže roce malou rolí debutoval i ve filmu (KŮŽE A KOSTI – La peau et les os, 1961).

Zvláště vytíženým filmovým i televizním hercem byl Michel Duplaix na přelomu 60. a 70. let, kvůli rodinným problémům se ale poté jeho kariéra dostala do útlumu. Proto s vděčnosti přijal fakt, že si na něj opět vzpomněl Louis de Funès a ve filmu RABÍN JÁKOB (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973) dostal menší roli policejního inspektora na letišti Orly. V téže době se objevil také jako přednosta stanice v hodnotném válečném dramatu VLAK (Le train, 1973). Později hrál často v kriminálních televizních seriálech nebo v televizních adaptacích divadelních her a literárních předloh. Opět s Jeanem Gabinem se setkal v menší úloze novináře v komedii SVATÝ ROK (L’année sainte, 1976), dvakrát filmoval také s populární skupinou Les Charlots a opět postava inspektora v komedii BAŽANTI KONTRA DRAKULA (Les Charlots contre Dracula, 1980) byla jednou z jeho posledních ve filmu.

Na jevišti stál naposledy v roce 1989, v televizi ukončil své angažmá o dva roky později, od té doby se zdržuje v soukromí a věnuje se své dávné vášni, sochařství. Nejčastěji pracuje s bronzem, svá díla s úspěchem vystavuje a obdržel již i několik prestižních cen. I když v sochařství nachází plné uspokojení, rád a s úctou vzpomíná na svou třicetiletou práci u filmu, televize a divadla.


1.12.1932
Paříž, Île de France, Francie
Michel Duplaix csfd

Příběhy Richarda O.Les Mémés sanglantesDrôle de samediVenusL'ange noirUbu cocu ou l'archéoptéryxBažanti kontra DraculaBobo la têteComme chien et chatPourquoi Patricia?Le Paradis des richesViolette NozièreImpressions d'AfriqueL'imprécateurLe Coeur froidLe Cousin PonsLe château des CarpathesSvatý rokSérieux comme le plaisirEdith PiafováČtyři sluhové a čtyři mušketýřiLe Monde était plein de couleursLe double assassinat de la rue MorgueLe gang des otagesMarie DorvalMlčenlivýRabín JákobSamotářUn homme libreVlakElle cause plus, elle flingueOtec GoriotLa Visite de la vieille dameMax a rváčiCestou poznáníNovickyDu blé en liassesHibernatusPašaMuž navícPeníze a životFantomas se zlobíLa Métamorphose des cloportesQuand passent les faisansFantomasLa Grande FrousseLe Monocle rit jauneNebožtíciPekloTajný policistaUne ravissante idioteLes Aventures de SalavinL'Oeil du monocleLe Dernier quart d'heureLa Peau et les osArsène Lupin joue et perdJulien Fontanes, magistratLes dossiers éclatésLes samedis de l'histoireKomisař Moulin


Aktualizace osobnostního profilu Michel Duplaix: 12.3. 2024 06:46