María Baxa (1946 - 2019)


María Baxa je naturalizovaná Italka, která pochází z Bělehradu, tedy dnešního Srbska, kde se narodila 15. dubna 1946. Aktivní herecká kariéra Maríe proběhla v období let 1967 až 1988, kdy se převážně v italské kinematografii objevila asi ve dvaceti rolích. Byla interpretkou „béčkových“ filmů různých žánrů, jako detektivek, sci-fi, či erotickýckých komedií.

Ještě v roce 1971 se María poprvé objevila ve filmu italském a to v komedii LE BELVE. V roce 1972 pak hrála v thrilleru IL TERRORE CON GLI OCCHI STORTI. Opravdové herecké hvězdy pak potkala při natáčení mafiánského snímku THE VALACHI PAPERS. Představovala zde Donnu a skuteční mafiánští bossové Joe Valachi a Vito Genovese, zde byli ztvárněni Charlesem Bronsonem a Lino Venturou. Bruno Corbucci pak svěřil Maríi roli Tebaldy ve komedii BOCCACCIO (1972). Ještě stále v roce 1972 hrála v roli Nascarelly, prostitutku, která neskončí nejšťastnějším způsobem.

Plně se do povědomí veřejnosti dostala rolí Fiammetty v historickém filmu z období křížových výprav. V režii byl opět Bruno Corbucci a po boku Marií hrál v hlavní roli Lino Banfi. Snímek z roku 1973 se jmenuje IL PRODE ANSELMO E IL SUO SCUDIERO. Poté přišli na řadu komedie a možná nejúspěšnější rolí, byla Poppea, v komedii PER AMORE DI POPPEA (1977). Poppea byla manželkou Nera, kterého zde ztvárnil, Oreste Lionello. Nejen v tomto snímku María odhalila své krásné tělo. Její asi nejzajímavější rolí byla Veronique v erotickém snímku Claudia de Molinise CANDIDO EROTICO (1978). Krásu svého těla také ukázala jako Emmanuelle v sci-fi komedii INCONTRI MOLTO RAVVICINATI DEL QUARTO TIPO ve stejném roce.

V roce 1982, pak María natáčí opět v Jugoslávii a v roli Vivijany se objevuje v dramatu KIKLOP. O rok později byl uveden televizní seriál pod stejným názvem a María byla opětovně obsazena do role Vivijany. V Jugoslávii pak ještě roku 1985 získala roli Natalije v komediálním hororu DAVITELJ PROTIV DAVITELJA. Svou hereckou kariéru María uzavřela opětovně na Apeninském polostrově, a to v kriminálce RUSSICUM – I GIORNI DEL DIAVOLO (1988), kde byla uvedena pod jménem Maria Teresa Baxa.


15.4.1946
Osijek, Chorvatsko, Jugoslávie
14.11.2019
Beograd, Srbsko
María Baxa csfd

RussicumŠkrtič proti ŠkrtičiKiklopBelli e brutti ridono tuttiGardenia, il giustiziere della malaCandido eroticoCommissario Verrazzano, IlGegè BellavitaIncontri molto ravvicinati del quarto tipoPer amore di PoppeaSpogliamoci così senza pudorUn amore così fragile, così violentoBoccaccioIl terrore con gli occhi stortiProde Anselmo e il suo scudiero, IlTorino neraValachiho svědectvíBelve, LeMlad i zdrav kao ružaBokseri idu u rajKiklopObraz uz obraz


Aktualizace osobnostního profilu María Baxa: 20.10. 2023 21:41