Joseph Ruttenberg (1889 - 1983)


Joseph Ruttengerg se narodil v Petrohradu, který už ve čtyřech letech se svojí rodinou opustil, načež se přestěhovali do Spojených států, přesněji Bostonu. Po škole pracoval prvně jako běžec, doručující osobně fotografické zprávy do laboratoře. Poté jako technik v temné komoře, a nakonec jako tiskový fotograf. Při této práci si osvojil rychlé fotografování a to i za nepříznivých podmínek. Dále pak fotograf kulis v Bostonské Opeře, či vydavatel svého týdeníku pro místní divadla.

Další z jeho předností, bylo upevňování kamery a užívání jeřábů, což mělo vliv na delší dobu záběru. V 50. letech natočil historické drama Julius Caesar (1953). Muzikál Brigadoon (1954), či drama Někdo tam nahoře mě má rád (1956). Měl tak možnost pracovat s Paulem Newmanem, budoucí velkou hvězdou, v jeho počátcích. Svoji bohatou práci ukončil v roce 1968.


4.7.1889
Petrohrad, Ruské impérium
1.5.1983
Los Angeles, California, USA
Joseph Ruttenberg csfd

OkruhThe OscarHarlowLove Has Many FacesSylviaA Global AffairKdo to spal v mé posteli?Stalo se na světové výstavěThe HookWho's Got the Action?AdaBachelor in ParadiseTwo LovesTelefon Butterfield 8The SubterraneansZelené královstvíZkáza Mary DeareGigiThe Reluctant DebutanteMan on FireThe VintageUntil They SailNěkdo tam nahoře mě má rádThe SwanVyzvání k tanciInterrupted MelodyKismetThe ProdigalBrigadoonHer Twelve MenKdyž jsem naposledy viděl PařížThe Great Diamond RobberyJulius CaesarLatin LoversSmall Town GirlBecause You're MineYoung Man with IdeasZajatec ze ZendyCause for Alarm!It's a Big CountryKind LadyToo Young to KissVelký CarusoSide StreetThe Big HangoverThe Magnificent YankeeThe Miniver StoryThat Forsyte WomanThe BribeB.F.'s DaughterJulia MisbehavesDesire MeKiller McCoyDobrodružstvíThe Thin Man Goes HomeThe Valley of DecisionMrs. ParkingtonPlynové lampyMadame CuriePresenting Lily Mars


Aktualizace osobnostního profilu Joseph Ruttenberg: 8.3. 2024 14:33