Georges Bever (1884 - 1973)


Francouzský herec Georges Bever se po několik desetiletí uplatňoval ve vedlejších rolích ve filmech různých žánrů, jeho filmografie zahrnuje přes 160 položek, mimoto hrál také v divadle a televizi. Narodil se v Paříži, jeho celé rodné jméno Georges Maurice Van Bever ale poukazuje na belgický původ. Pocházel z dělnické rodiny a se svým otcem začal pracovat jako soustružník, zároveň si ale přivydělával pouličním zpěvem. Časem se propracoval k účinkování v hudebních kavárnách, mezitím se v roce 1914 oženil a se svou manželkou Suzanne strávil šedesát společných let.

Například v letech 1932 a 1936 hrál Bever v patnácti filmech za rok, z dalších let a hodnotných filmů se sluší připomenout KONEC DNE (La fin du jour, 1939) nebo menší roli úředníka v dramatu ze života mladých delikventů MLÁDÍ NA ROZCESTÍ (Le carrefour des enfants perdus, 1944). Kromě filmu se příležitostně objevoval i na divadelním jevišti. I když po válce byl již v pokročilém věku, znovu filmoval několikrát za rok a ve vedlejších úlohách znovu hrál naprosto odlišné typy postav, například karbaníka (MARTIN ROUMAGNAC, 1946), starosty (FARMA SEDMI HŘÍCHŮ – La ferme des sept péchés, 1949) nebo číšníka (KRÁSKY NOCI – Les belles de nuit, 1952).

Z mnoha filmů a režisérů je na místě připomenout opět Sachu Guitryho, pod jehož režijním vedením hrál v adaptacích divadelních her, například taxikáře (ŽIVOT POCTIVÉHO ČLOVĚKA – La vie d’un honnête homme, 1953), následně se objevil i v historických velkofilmech jako návštěvník v muzeu (KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m’était conté, 1953) a lékař (KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA – Si Paris nous était conté, 1955). U nás jsme jej mohli vidět i v dalších dobře známých filmech jako VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955; listonoš) nebo ŠEŘÍKOVÁ BRÁNA (Porte des Lilas, 1957; lékárník).

Několikrát se před kamerou setkal také s populárním Bourvilem, ze závěru Beverovy filmografie se sluší uvést menší roli majordoma u pana Fourchauma (Louis de Funes) v komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1968), naposledy před filmovou kamerou stál v britské komedii s francouzskou účastí HELLO-GOODBYE (1970), kde hrál hotelového vrátného. Mezitím navázal spolupráci také s televizí a během 60. a 70. let hrál v řadě seriálů, ještě v roce 1972 hrál v televizní adaptaci Balzacovy předlohy OTEC GORIOT (Le pere Goriot, 1972), v roce 1973 se nakonec objevil ve dvou seriálech.


22.9.1884
Paříž, Île de France, Francie
14.1.1973
Paříž, Île de France, Francie
Georges Bever csfd

Père Goriot, LeHello-GoodbyeErotissimoTonoucí se stébla chytáPleins feux sur StanislasCtihodný StanislavMagot de Josefa, LeL'Assassin est dans l'annuaireMariage de Figaro, LeVšechno zlato světaInterpol contre XLe lienMordus, LesLe Grand ChefQuai des illusionsHráčAh, quelle équipe!L'Amour descend du cielMuž v nepromokavém pláštiŠeříková bránaNapříč PařížíSi Paris nous était contéImpossible Monsieur Pipelet, L'Syn sladké CarolineToulaví psi bez obojkůVelké manévryAdam est... ÈveC'est la vie parisienneLe feu dans la peauLes impuresPařížský vzduchPiédalu députéSi Versailles m'était contéSur le bancTrois jours de bringue à ParisLa loterie du bonheurLes compagnes de la nuitSvatoušekVie d'un honnęte homme, LaČin láskyKrásky nociLe Secret d'une mèreOkamžik pravdySon dernier NoëlAdhémar ou le jouet de la fatalitéDeburauLa PoisonLe DindonMaîtres-nageurs, LesMonsieur OctaveMusique en têteTu m'as sauvé la vieAmour et compagnieAtomique Monsieur Placido, L'Miquette a její matkaZtracené vzpomínkyLa Ferme des septs péchésLe Cœur sur la mainLes nouveaux maîtresLouve, La


Aktualizace osobnostního profilu Georges Bever: 4.11. 2023 13:18